O simplă ştire, legată de faptul că, la solicitarea UDMR, Guvernul din Ungaria a donat echipamente de protecţie spitalelor din Transilvania, inclusiv celor din judeţul Satu Mare şi implicit celui din Carei, a fost prezentată în chip tendenţios de unii în spaţiul public careian. Conform obieciului, s-a apelat la ajutorul comentacilor fideli pentru a se ajunge din nou la instigarea românilor împotriva maghiarilor, invocându-se iredentismul ungar.

opinie

După cum era de aşteptat, cu ajutorul comentacilor, s-a ajuns imediat la ideea iredentismului, mai precis la ideea că, prin acest ajutor umanitar în plină pandemie de coronavirus, Guvernul de la Budapesta ar vrea de fapt anexeze Transilvania. „Să se caute bine printre „ajutoare”; nu cumva să se ascundă și mult iredentism pe sub toată această filantropie…”, „Îți vine să borasti”, „Sa și bage ajutoarele în cur”, „PROPAGANDA IEFTINA SI MIZERABILA”, ” In „cadourile” lor să nu ai incredere, o stim din trecut ce vicleni sunt hotii astia de teritorii”, „vicleanul e sinonim cu parazitul :vicleanul profita de moment…profita de nepasare si neatentie…!” sunt câteva din comentariile „intelectuale” ale comentacilor de serviciu.
Astfel, cu ajutorul comentacilor, s-a reuşit ca un gest umanitar să fie folosit pentru noi instigări interetnice, invocându-se pretinse intenţii iredentiste. Sunt convins că autorul/autoarea şi-a frecat îndelung mâinile de fericire. Probabil că nu s-a gândit că de acele echipamente de protecţie sosite din Ungaria vor beneficia toate cadrele medicale ale Spitalului Carei, indiferent de naţionalitatea lor. Numai o minte bolnavă ar putea crede că aceste echipamente vor fi distribuite doar cadrelor medicale care se declară de naţionalitate maghiară. Ideea este cu atât mai absurdă cu cât o parte din echipamentele donate vor ajunge la Spitalul Negreşti Oaş. Iar ca să ajungi de la o simplă donaţie umanitară la revizionism şi la teama ca Ungaria vrea astfel să anexeze Transilvania trebuie să fii de-a dreptul nebun/nebună.
Prin comentariile citate anterior s-a vehiculat şi ideea că UDMR a făcut propagandă cu această donaţie substanţială obţinută în urma demersurilor sale de la Guvernul Ungariei. Comparativ, despre donaţia în valoare de vreo 150 de euro a unui consilier local s-au scris nu mai puţin de trei articole, două în presa extrem de locală, cu domiciliu identic, iar unul taman în Moldova, distribuite de zor către comunitatea noastră. Plus o postare pe pagina consilierului, dar şi câteva comentarii sub identităţi false pe un alt portal. Au donat şi alţi consilieri locali sume identice, dar totuşi nu s-a făcut o asemenea propagandă. Ieftină, din punctul meu de vedere.
Szasz Lorand