Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, alături de secretarul de stat Bogdan Despescu şi secretarul de stat Raed Arafat, semnarea Ordonanței militare numărul 8.

vela arafat
Principalele declaraţii ale ministrului Vela:
– Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată creștinătatea. Aceasta este perioada în care fiecare își face planuri. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin.
– Au venit peste noi momente mai grele și mai tulburi decât de imaginam vreodată. Știm că aceste vremuri au ajuns probleme majore pentru fiecare dintre noi.
– Stând în casă, evitând pe cât posibil deplasările vom reuși să intrăm în normalitate.
– Nu ne dorim să ne confruntăm cu o explozie a numărului de îmbolnăviri.
– Am semnat ordonanța militară numărul 8, care are următoarele prevederi:
Articolul 1. Din aceasta seara este permisa circulația dupa ora 22 a celor care practică pescuitul comercial.
Articolul 2. Este permisa deplasarea apicultorilor înspre și dinspre stupină. Cei in cauza trebuie să faca dovada cu actele activitatii.
Articolul 3. Este permisă circulația pentru cei care ofera servicii de service auto.
Articolul 4. Am prelungit interdicția zborurilor înspre și dinspre Spania cu incă două săptămâni.
Articolul 5. Piețele agroalimentare rămân deschide pe toată perioada stării de urgență pentru agricultorii care prezintă certificatele de producător.
La acestă ordonanță există o anexă care se referă la închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei de stat.
– Prin aceste puncte de frontieră – Cenat, Nădlac, Turnu, Vărșan, Salonta, Borș, Urziceni și Petea – se permite acccesul lucrătorilor transfrontalieri (persoana care face dovada că locuiește și lucrează la o distanță de 30 de km de punctul de frontieră și care se întoarce la locuință o dată pe săptămână)
În rumătoarea ordonanță o să fie prevăzute și puncte de la frontiera cu Bulgaria.
– Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de patiserie, biscuți. Aceste prevederi sun tprevăzute într-o anexă la ordonanță.