Într-un interviu acordat portalului de limbă maghiară Anziksz, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a făcut câteva precizări vizavi de măsurile luate de administraţia locală împotriva răspândirii coronavirusului, despre cât de greu se pot comanda aparatura medicală şi echipamentele de protecţie, respectiv despre panica pe care o crează în rândul careienilor aşa-zişii specialişti, care îşi răspândesc de zor „teoriile”, în special pe reţele de socializare.

eugen kovacs
Declaraţiile primarului Eugen Kovacs:

Credeţi-mă că facem tot ceea ce ne spun specialiştii, întrucât sănătatea careienilor este importantă pentru noi şi ne dorim să trecem peste această pandemie de coronavirus pe cât posibil fără probleme, cu pierderi minime în cel mai rău caz. În acelaşi timp, vă rog să nu aşteptaţi de la mine măsuri propagandiste, cu care să prostesc lumea. Sună cam dur, dar acesta e adevărul. Dacă unii fac aşa-zisă dezinfectare a străzilor, stropesc asfaltul cu dezinfectant sau cu ceva metodă prezentată drept miraculoasă, o fac degeaba pentru că pur şi simplu nu are rost. Ar fi, credeţi-mă, doar o mare risipă. În primul rând, în condiţiile actuale nu avem ce să căutăm pe străzi. Dezinfecţia trebuie realizată în locuinţe. În cazul în care revenim acasă nu trebuei să intrăm cu hainele cu care am fost afară. Aceste haine trebuiesc puse al aerisit pentru câteva zile. Aceasta este metoda de protecţie! Aşa putem scăpa de calvarul care s-a dezlănţuit asupra noastră. Vă rog să nu credeţi în tot felul de metode pretins miraculoase pe care le prezintă unii sau alţii. Virusul se transmite în primul rând prin contactul direct între oameni. Dacă o persoană infectată atinge un obiect, pe care mai târziu îl atingem, putem să ne infectăm şi noi. În concluzie, majoritatea acestor ieşiri isterice reuşesc doar să agite spiritele şi să creeze mai multă panică. Credeţi-mă că depunem toate eforturile ca această pandemie să aibă efecte cât mai reduse, să ajutăm careienii şi să ne îndeplinim cât mai bine atribuţiile.

 

În această perioadă, nu e destul să aloci bani şi să comanzi dotări, echipamente şi produse necesare în lupta împotriva coronavirusului, întrucât acestea se găsesc foarte greu pe piaţă. Ne-am putea lăuda zilnic cu câte lucruri am comandat. De exemplu, am comandat două aparate de ventilaţie, astfel că vom avea în total patru în spital. Dacă mă întrebaţi de ce doar patru, am să vă răspund că, în vremuri normale, acestea sunt mai mult decât suficiente pentru un spital cum avem noi. Nici spitalele din Germania nu au fost pregătite pentru vremuri de situaţii excepţionale. Sunt ocupat zilnic cu procurarea acestor noi dotări pentru lupta cu coronavirusul, cum ar fi şi circuitele CPAP cu debitmetru. Este vorba de acele bure de plastic pe care le vedeţi la televizor în jurul capului pacienţilor infestaţi cu coronavirus din Italia şi Spania. Problema e că niciun furnizor nu are asemenea aparate. Trebuie să recunoaştem că aceasta este situaţia. Ne întreabă lumea de ce nu cumpărăm un aparat de testare pentru coronavirus. Răspunsul este foarte simplu: pentru că nu se găseşte. Există unul singur în tot judeţul, dar nici pentru acesta nu sunt suficiente piese de schimb şi consumabile. Din păcate, aceasta este situaţia şi singura noastră şansă e să stăm acasă. Nu vreau să panichez pe nimeni, doar prezint în mod real situaţia actuală. Oraşul încearcă să-i ajute pe vârstnici. Le cumpărăm medicamente şi alimente pentru a nu fi nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. Vrem să ajutăm pe toată lumea! Dar trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să stea în casă. Este singura şansă. Să nu intrăm în contact cu nimeni, să nu ne vizităm copiii, părinţi, prietenii sau vecinii. Cu cât intrăm în contact cu mai puţini oameni, cu atât cresc şansele să evităm infectarea.

 

Trebuie să spun că sunt supărat pe cei care crează panică şi care fac toată ziua pe deştepţii. De exemplu pe cei care tot ies în faţă, luându-ne la rost de ce nu facem dezinfectarea străzilor. Răspunsul e simplu: pentru că nu are niciun rost. În condiţiile actuale de carantină totală, pur şi simplu nu prea avem voie să circulăm pe stradă. Dacă totuşi sunt obligat să ies, îmi schimb hainele înainte de a intra în casă şi apoi mă spăl pe mâini. Acesta este soluţia, nu să stropim asfaltul. Cei care se cred mari specialişti şi îşi răspândesc ici şi colo teoriile nu fac altceva decât să-i sperie pe ceilalţi careieni. Crează panică. În acelaşi timp, e foarte grav dacă suntem creduli şi aşteptăm soluţii magice, în care apoi credem cu tărie, când mai degrabă cea mai bună soluţie la ora actuală este să stăm în casă.