Primăria municipiului Carei a emis astăzi, 16 martie 2020, ordinul de începere al lucrărilor în cadrul proiectului intitulat ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Carei pe baza măsurilor propuse în Planul de mobilitate Urbană Durabilă”, cunsocut și sub numele de Mobilitate 1, se arată într-un material postat pe pagina de Facebook a administrației locale careiene.

DSC_0840
Lucrările de reabilitare a Căii Mihai Viteazul vor fi demarate peste o săptămână, adică lunea viitoare, pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Agoston și magazinul Lidl. Pentru început va fi reabilitată jumătatea dreaptă a drumului, pe sensul de intrare dinspre Satu Mare. Pentru a nu încurca desfășurarea lucrărilor, se va interzice oprirerea și staționarea autovehiculelor pe tronsonul menționat anterior.
”Careienii s-au obișnuit cu deranjul provocat de lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere. Lucrările la Calea Mihai Viteazul, Bulevardul 25 Octombrie și celelalte străzi cuprinse în proiect vor dura doi ani. Din acest motiv, le cer să aibă răbdare și să încerce să circule pe străzile laterale pentru a evita blocajele în trafic”, a adăugat primarul Eugen Kovacs.
Proiectul Mobilitate 1 vizează introducerea transportului public prin achiziționarea a șapte autobuze electrice, lucrări de reabilitare a carosabilului pe traseul microbuzelor și amenjarea de piste de biciclete în zona centrală a municipiului. Valoarea totală a proiectului, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este de 45,25 milioane lei.
Vor fi executate următoarele lucrări:
– reabilitare de infrastructură rutieră pe 19 străzi din municipiul Carei, suprafața totală a carosabilului fiind de 99.441 mp, iar cea a trotuarelor și spațiilor verzi de 80.649 mp;
– construcția unui depou pentru autobuze cu toate utilitățile;
– construcția și modernizarea a 31 de stații de transport public de călători;
– Crearea sistemului de bilete pentru călători (e-bilete sau e-ticketing);
– Crearea sistemelor de închiriere de biciclete tip ”bike-sharing” pentru un număr total de 140 de biciclete, cu un număr de 19 seturi de cadre de parcare;
– Modernizarea și extinderea traseelor pietonale (Lungimea trotuarelor – 13.415 m);
– Amenajarea spațiilor verzi prin lucrări de gazonare și plantări de arbori.
Lista străzilor care vor fi reabilitate: Independenței, 1 Decembrie 1918, Bulevardul 25 Octombrie (DN 19), Calea Mihai Viteazul (DN 19), Mioriței.
Lista străzilor pe care vor fi efectuate lucrări de reparații: Someș, Viilor, Căplenilor, Crișan, Cloșca, Iuliu Maniu, Calea Armatei Române, Cimitirului, Ignișului, Agoșton, Căpitan Zăgănescu, Corneliu Coposu, 1 Mai, Horea.
O altă componentă a proiectului „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Carei pe baza măsurilor propuse în Planul de mobilitate Urbană Durabilă” prevede achiziția șapte microbuze electrice, pentru care este alocată suma de 13,25 milioane lei.