Având în vedere că s-a intrat deja în campania electorală pentru alegerile locale, portalul Opinie de Carei lansează către politicienii careieni un apel la decenţă, la purtarea unui dialog civilizat şi temperat.

sigla opinie
Într-o comunitate multietnică şi civilizată, dezbaterea electorală ar trebui să se axeze pe fapte şi pe idei. Adică cei care candidează la alegerile locale ar trebui, în mod normal, să vorbească despre ceea ce au făcut până în prezent, respectiv despre ceea ce ar dori să facă în viitor pentru a reprezenta cât mai bine interesele careienilor la conducerea Primăriei sau în Consiliul Local. Cu alte cuvinte, să-şi prezinte propria ofertă electorală, bineînţeles, cu condiţia să aibă aşa ceva.
Alegerile locale din 2016 au demonstrat că alegătorii careieni nu apreciază atacurile şi scandalul. Politicienii care au atacat cel mai mult au ieşit cel mai prost după numărarea voturilor, iar cei care au avut un discurs civilizat şi au evitat atacurile au ieşit suprinzător de bine. Experienţa a demosntrat că electoratul careian, pur şi simplu, nu apreciază bâlciul ieftin, importat pe plan local din alte zone folclorice ale ţării.
Încă de pe acum se poate constata că discuţiile nu se poartă despre realizări şi proiecte de viitor, ci despre lucruri fără relevanţă. Unii jurnalişti rău intenţionaţi şi certaţi cu gramatica încearcă să împingă totul în derizoriu. Adică să dirijeze dezbaterea electorală înspre chestiuni penibile, cum ar fi vestimentaţia, de exemplu. Mai lipseşte să se discute sau să se scrie despre care politician cât este de urât, de gras, de slab, de chel, de cât de tuciuriu este la ten sau despre diverse treburi din viaţa personală. Nişte aspecte absolut tâmpite care nu au nicio relevanţă din punctul de vedere al reprezentării politice şi al interesului public.
Este foarte regretabil când asemenea aprecieri referitoare la vestimentaţie sau la aspectul fizic al unor candidaţi vin din parte unor contracandidaţi sau potenţial contracandidaţi, aparţinând unor partide politice adversare. În mod sigur, asemenea luări de poziţii nu aduc nici plus valoare partidului şi nici voturi mai multe în urne.
Opinie de Carei îi roagă frumos şi respectuos pe toţi candidaţii a căror strategii electorale includ şi asemenea practici „neortodoxe” să nu mai posteze pe pagina de Facebook a portalului comentarii care includ miştocăreli ieftine şi atacuri mai mult sau mai puţin subtile. Aceeaşi rugăminte este valabilă şi pentru susţinătorii lor. Dacă totuşi ţin morţiş să coboare atât de joc cu nivelul discursului electoral, le reamintim că au la dispoziţie pagina de Facebook a blogului Buletin de Carei, unde se pot manifesta în voie. Nu e nicio supărare, ba chiar e o uşurare. În încheiere, dar nu în ultimul rând, Opinie de Carei le solicită şi cititorilor să adopte un discurs civilizat în comentariile lor, căci atacurile şi jignirile gratuite nu duc la nimic bun.