După ce am citit articolul intitulat <<Instigările cu virgulă între subiect şi predicat dau roade: ”Băi unguri împuţiţi, Carei e România”>>, apărut în data de 18 februarie pe portalul Opinie de Carei, mi-am adus aminte de un alt articol, publicat pe Ziare.com în data de 12 februarie.

opinie
Citez fragmenete din articolul aceasta din urmă, intitulat „Două firme romaneşti din Londra, ţinta unor scrisori xenofobe. Reacţia MAE”. „Două firme româneşti din capitala Angliei au primit scrisori anonime cu conţinut xenofob în limba engleză. (…) „Nu v-aţi îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceţi în România – cu ţiganii voştri. Nu sunteţi bineveniţi aici – Şi niciodată nu veţi fi. Sperăm că Brexit va opri mai mulţi dintre voi să vină aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră ţară”, este o parte din textul scrisorii. (…) Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Londra, a semnalat deja această situaţie Ministerului britanic de Externe şi conducerii poliţiei metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente şi de a lua măsurile care se impun pentru a preveni şi sancţiona orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetăţenilor români prezenţi în Marea Britanie”, anunţa MAE într-un comunicat de presă. Totodată, MAE precizează că a notificat şi Reprezentanţa Comisiei Europene în Marea Britanie, „având în vedere importanţa pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării şi protejării drepturilor cetăţenilor europeni”. „Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă şi discriminatorie” (…), se mai arată în comunicat.
Frumos spus. Aşa de frumos încât, citind aceste rînduri, era să-mi vină lacrimi în ochi, deşi nu sunt plângăreţ din fire.
Apreciez foarte mult elanul irezistibil al Ministerului Afacerilor Externe al României cu care a sărit în apărarea celor doi cetăţeni români prezenţi în Marea Britanie supuşi discriminării prin textele primite în scrisori anonime. Apreciez în mod deosebit şi fermitatea cu care Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei condamnă orice formă de manifestare xenofobă şi discriminatorie la adresa cetăţenilor români prezenţi în Marea Britanie.
Prin urmare aştept ca Ministerului Afacerilor Externe al României sau mai degrabă Ministerul Afacerilor Interne să reacţioneze la fel de ferm şi la fenomenul semnalat de către Opinie de Carei în articolul sus numit. Adică în cazul numeroaselor mesaje agramate şi şovine ale unor utilizatori din diverse părţi ale ţării transmise către pagina de Facebook a Primăria Carei. Şi nu numai… Dacă eventual nu Ministerul Afacerilor Interne este competent să sară în apărarea cetăţenilor români de etnie maghiară prezenţi în România, solicit intervenţia organului competent în asemenea cazuri.
Sau nediscriminarea este un drept rezervat doar pentru unii cetăţeni romani? Formele de manifestare xenofobă şi discriminatorie la adresa cetăţenilor români trebuiesc sancţionate numai dacă aceştia sunt români prezenţi în Marea Britanie (în străinătate)? Cetăţenii români de etnie maghiară prezenţi în Romania supuşi din ce în ce mai frecvent diferitelor forme de manifestare xenofobă şi discriminatorie nu trebuiesc protejaţi? Nici măcar în pofida importanţei „pe care Uniunea Europeana o acordă principiului nediscriminării şi protejării drepturilor cetăţenilor europeni”?
Boros Ernő