O serie de lucrări de infrastructură foarte importante vor fi demarate în municipiul Carei în cadrul proiectelor de mobilitate urbană I și II, finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional, informează Primăria Carei. Valoarea totală a celor două proiecte, care prevăd introducerea transportului public cu autobuze electrice moderne, realizarea de piste de bicicliști, precum și reabilitarea arterelor principale din municipiu, este de 13 milioane de euro.

carei11
În cadrul proiectului intitulat ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Carei pe baza măsurilor propuse în Planul de mobilitate Urbană Durabilă”, cunsocut sub numele de Mobilitate 1, vor fi demarate lucrările de reabilitare a Căii Mihai Viteazul. ”În urma discuțiilor de săptămâna trecută, executanții proiectului Mobilitate 1 s-au angajat să înceapă lucrările de reabilitare a Căii Mihai Viteazul, de la intersecția cu strada Agoston până la sensul giratoriu de lângă Catedrala Ortodoxă, imediat ce condițiile meteo o vor permite. În paralel, se lucrează la amenajarea de piste pentru bicicliști”, a declarat primarul Kovacs.
Edilul șef le solicită careienilor să dea dovadă de înțelegere față de disconfortul creat de aceste investiții importante. ”Careienii s-au obișnuit cu deranjul provocat de lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere. Lucrările la Calea Mihai Viteazul, Bulevardul 25 Octombrie și celelalte străzi cuprinse în proiect vor dura doi ani. Din acest motiv, le cer să aibă răbdare și să încerce să circule pe străzile laterale pentru a evita blocajele în trafic”, a adăugat primarul Eugen Kovacs.

eugen kovacs
Primarul Careiului, Eugen Kovacs

În cadrul proiectului intitulat „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Carei prin măsuri privind încurajarea utilizării bicicletei şi îmbunătăţirea infrastructurii aferentă traficului pietonal”, cunoscut și sub denumirea de Mobilitate 2, s-a început cu lucrările de amenajare a trotuarelor și pistelor pentru bicicliști pe strada Căplenilor, iar în prezent se lucrează pe strada Tireamului. S-au reabilitat trotuarele, iar acum se amenajează pistele pentru bicicliști.
Proiectul Mobilitate 1 vizează introducerea transportului public prin achiziționarea a zece autobuze electrice, lucrări de reabilitare a carosabilului pe traseul microbuzelor și amenjarea de piste de biciclete în zona centrală a municipiului. Proiectul Mobilitate 2 vizează crearea unei rețele de piste de bicicliști în tot orașul, dar și lucrări de reabilitare a carosabilului și a spațiilor verzi.
De asemenea, odată cu venirea primăverii, vor fi continuate lucrările de amenajare a zonei de agrement Somoș. Lucrarea, în valoare de 11,95 milioane lei, ar putea să fie finalizată în acest an, deşi termenul expiră în 2021. Proiectului „Amenajare parc de agrement Șomoș în municipiul Carei”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, constă în reconversia şi refuncţionalizarea terenului degradat situat în zona Şomoş.