Localnici din Ditrău protestează împotriva angajării unor cetăţeni din Sri Lanka la o brutărie din localitate. Cazul în România devine ultramediatizat. Cum anume este comentat demersul maghiarilor din Ditrău în mass-media românească? Prin reafirmarea stereotipurilor deja arhicunoscute.

opinie

Apar condamnări colective ale maghiarilor, se reafirmă că ungurii sunt şovini, rasişti, xenofobi, discriminatori, răi, se acceantuează caracterul asiatic, de stepă, barbară al ungurilor, se reafirmă din nou ideea că, de fapt, secuii și Ținutul Secuiesc nici nu există, dar și ideea că secuii (care nu există) se enclavizează, se izolează de populația românească etc. etc. Cine anume răspândesc asemnea idei? De regulă ziariștii, persoane private care comentează textele ziariștilor, postacii partidelor politice și unor puteri neidentificabile care acționează din umbră. 99 la sută a celor care se manifestă în legătură cu acest caz în viaţa lor nu au fost la Ditrău, nu știu cum este și ce se întâmplă pe acolo. Ceea ce însă nu îi oprește să își dea cu părerea, ba să dea chiar verdicte: să împartă calificative, să condamne, să beștelească, să calomnieze, să denigreze etc.
Dar oameni care să se pronunţe în public în cunoștință de cauză nu sunt? Puțini la număr, dar sunt.
Citez din articolul intitulat „Cazul Ditrău nu este singular. Șeful unei firme care aduce muncitori în tară a confirmat alte trei cazuri”: „HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, partener al Soter&Partners, companie care, printre altele, aduce muncitori străini în tară.” Iată ce a declarat omul pe care putem să-l considerăm specialist în acest subiect: „Cazul Ditrău nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se întâmplă peste tot în țară.” Romulus Badea a dat și cazuri concrete…
Și acum câteva întrebări.
Dacă „lucrurile astea se întâmplã peste tot în tarã”, de ce numai cazul Ditrău este mediatizat, iar celelalte cazuri similare sunt trecute sub tăcere? Oare se întîmplă așa, în mod spontan, sau la comandă, adică pentru că niște suspuși vor să manipuleze lumea?
Dar cele publicate în data de 3 februarie de Florin Bărbuța pe HotNews.ro de ce sunt trecute sub tăcere? Se petrece întâmplător că mass-media – cu mici excepții – refuză să trateze și latura aceasta a fenomenului, care cu nimic nu este mai puțin importantă decât latura mediatizată? Sau și prin aceasta se urmărește influențarea opiniei publice?
În acest caz ditrăuanii au dat dovada de intoleranță. Și încă cine?
Boros Ernő