Filialele din Carei ale partidelor politice au început pregătirile pentru alegerile locale din vara acestui an. Într-un singur tur de scrutin, după ce Guvernul Orban a căzut azi, în urma moţiunii de cenzură.

opinie

Este cert că primarul Eugen Kovacs, aflat la finalul celui de-al patrulea mandat, va porni din nou în cursa electorală sub sigla UDMR. Şansele sale de a fi reales sunt maxime. UDMR se concentrează în prezent pe alcătuirea listei de candidaţi la Consiliul Local Carei. O listă bine aleasă va asigura UDMR o majoritatea confortabilă în viitorul Consiliu Local. Conform tradiţiei, reprezentanţii Forumului Democrat German (FDG) Carei vor candida pe lista UDMR. Nu se ştie deocamdată dacă celelalte două partide maghiare vor avea candidaţi proprii sau vor sprijini UDMR în schimbul unor locuri pe liste.
La PSD, până acum se prefigura ideea ca preşedintele organizaţiei municipale, Ioan Oneţ, să candideze din nou pentru funcţia de primar. Însă acest plan ar putea fi dat peste cap în cazul în care vineri, la conferinţa de alegeri, Oneţ va fi ales preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Satu Mare. Însă nici obţinerea funcţiei nu ar trebui să constituie un impediment serios pentru o nouă candidatură la Primărie. Şi la PSD se iau în calcul mai multe variante pentru locuirile considerate eligibile pe lista cu candidaţi la Consiliul Local Carei.
La PNL se vehiculează vreo trei posibili candidaţi la funcţia de primar, unul dintre aceştia fiind actualul preşedinte al Organizaţiei Municipale Carei, Dan Bontea. Candidatul liberal urmează să fie desemnat pe baza unui sondaj de opinie, în funcţie de popularitatea în rândul careienilor. Candidaţii la Consiliul Local urmează să fie aleşi dintre membrii activi ai filialei, care s-au implicat în campaniile electorale din ultima perioadă. Se pare că de pe listă vor fi refuzaţi toţi cei care s-au dat la fund în urmă cu vreo trei-patru ani, pe motive profunde de frustrare.
La ALDE încă nu este sigur nimic. Nu se ştie cu certitudine nici dacă ALDE Carei va avea candidaţi proprii, întrucât există şi varianta fuziunii cu PNL înainte de desfăşurarea alegerilor locale.
La filialele USR şi PLUS din Carei cuvântul de ordine e discreţia. Nu s-a auzit deocamdată nimic de candidaţi separaţi sau de un candidat comun la funcţia de primar. Cel mai probabil că cele două filiale vor avea o listă comună de candidaţi la Consiliul Local Carei.

Szasz Lorand