Că tot se vorbeşte mult în spaţiul public despre pensiile speciale, mi-am amintit de un incident extrem de interesant, petrecut în urmă cu vreo cinci sau şase ani, al cărui protagonist a fost taman un magistrat pensionar beneficiar de pensie specială.

opinie
La vremea respectivă lucram la un cotidian judeţean sătmărean. Într-o zi m-am dus până la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Satu Mare pentru a obţine câteva informaţii care îmi erau necesare unui articol. Acolo era mare agitaţie, toată lumea era stresată, nervoasă, iar câteva angajate aveau urme de lacrimi în ochi.
Directoarea instituţiei mi-a povestit în ziua respectivă un magistrat pensionar din Carei provocase un scandal monstru. Concitadinul meu se prezentase la CJP Satu Mare cu ceva adeverinţe care îi atestau anii de activitate într-un domeniu care nu avea nimic în comun cu magistratura. Cu aceste vechimi din vajnica lui tinereţe, pensia ar fi trebuit să-i crească cu vreo o sută de lei pe lună.
Adeverinţele trebuiau depuse până la sfârşitul lunii pentru a putea beneficia de bani de luna următoare, însă magistratul în cauză venise la Casa de Pensii în prima sau a doua zi a lunii. Angajatele i-au spus eroului nostru că va primi cei o sută de lei în plus abia la pensia de luna următoare.
Beneficiarul de pensie specială s-a făcut foc şi pară. A început să facă scandal, strigând că îi sunt lezate drepturile. Ba chiar le-a ameninţat pe angajate că le va face plângeri penale. În cele din urmă, a plecat furios şi cu promisiuni de răzbunare faţă de funcţionarele care refuzaseră să încalce legea.
Problema e că respectivul magistrat retras din activitate încasa deja o pensie specială de vreo 14-15.000 de lei, dacă bine mai reţin. Acum probabil are în jur de 18-20.000 de lei. Cu toate acestea, a făcut scandal pentru o sută de lei, deşi chiar el fusese cel care nu se prezentase la timp cu actele. Asta spune multe despre caracterul acestui magistrat pensionat. Penibil este faptul că, de-a lungul anilor, respectivul devenise mai cunoscut prin prisma îmbolnăvirilor cu boli cu transmitere sexuală decât al dosarelor soluţionate.
Angajatele Casei de Pensii au mai povestit că ex-magistratul tupeist mirosea puternic a alcool. De altfel, acesta se clatina în mod vizibil şi la puţinele evenimente publice la care a mai participat în ultimii ani. Mai nou, poate fi zărit prin diverse localuri, degustând câte una mică şi câte o bericică din pensia specială plătită de contribuabilii muritori de rând. Unii chelneri spun că emană un miros insuportabil de rahat. Ori nu se spală, ori începe să-i duhnească caracterul!
Păcat de magistraţii pensionari care şi-au desfăşurat activitatea în mod onest, a căror imagine este umbrită de astfel de foşti colegi de toată sila.