Curtea de Apel Oradea a dispus vineri, 20 decembrie 2019, achitarea a 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006 pentru luare de mită, potrivit deciziei instanţei, titrează G4Media. Mai mulţi poliţişti de frontieră dintre cei acuzaţi sunt careieni.

sentinta

Judecătoarea Cioflan, care a judecat procesul, a anulat toate intercepările făcute de SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod.
„Interceptările convorbirilor telefonice existente la dosar au fost efectuate de către un organ necompetent atât material, cât şi funcţional, respectiv de către Serviciul Român de Informaţii, fiind obţinute astfel printr-o manieră nelegală, invocându-se în acest sens dispoziţiile Deciziile nr. 51/2016 şi nr. 302/2017 ale Curţii Constituţionale”, a arătat judecătoarea Cioflan.
Anul trecut, Tribunalul Satu Mare îi condamnase pe unii dintre poliţişti la pedepse între 3 luni şi 2,2 ani de închisoare cu suspendare.
Iniţial, poliţiştii fuseseră condamnaţi la pedepse cu executare, însă Curtea de Apel Oradea a dispus rejudecarea aşa că procesul s-a întins din 2006 până azi.
În cadrul dosarului instrumentat de DNA fuseseră trimişi în judecată:
a) patru ofiţeri de poliţie de frontieră din cadrul IJPF Satu Mare, inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită
– POP MIRCEA GHEORGHE
– LAZĂR DACIAN FLAVIUS
– NINTAŞ VASILE
– ANTAL CĂLIN
b) 25 de agenţi de poliţie din cadrul IJPF Satu Mare, inculpaţi pentru luare de mită sau trafic de influenţă
– POP DANIEL FELICIAN
– GHIURĂU SCHIESZ AURELIAN FLORIN
– TURDA IOAN
– LAURUK GHEORGHE
– CHIŞ IULIU MIHAI
– BERINDE COSTEL
– MICAŞ VALER VALENTIN
– ANTONESCU BRÂNDUŞAN TUDOR COSMIN
– BELEA VASILE CIPRIAN
– ANTONESCU CRISTIAN IOAN
– BERINDE GHEORGHE
– BORDEIANU DORINEL
– CÂMPEANU DAN SORIN
– CARPEN GRADEA POPESCU FLORIN MIHAI
– CHIŞ VASILE VALERIAN
– FOGHIŞ IOAN
– MOLDOVAN CRISTIAN
– NEGRU EUGEN MARIUS
– PAVEL SEBASTIAN GHEORGHE
– PETCA STELIAN BOGDAN
– RAFAN PETRE DANIEL
– SAS EDUARD COSMIN
– ŞERBAN MARCEL TOMA
– ŞIMONCA LUCIAN
– ŞTEFĂNUŢI PETRU
c) un lucrător din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor
– POP MIRCEA, inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită
d) trei operatori de turism – administratori ai unor firme de turism din municipiul Satu Mare, inculpaţi pentru trafic de influenţă sau complicitate la trafic de influenţă
– PANDI ANDREI BENEDICT
– HUZĂU OLIMPIA MARIANA
– NOCACI ANA
e) 4 transportatori – persoane cu autoturisme personale aflate în relaţii strânse cu operatorii de turism, inculpaţi pentru dare de mită şi trafic de influenţă
– ZAHARI IOAN – IOSIF
– GULYA IANOS
– NEMETI MAGDALENA
– SILAGHI VALER.