În organizarea Clubului Sportiv Karate Do B.F.K.S., în Carei are loc la sfârşit de săptămână prima ediție a seminarului Koryu Karate-Jutsu – Motobu Ryukyu Kobujutsu Moidi – Kyusho-Jitsu. Seminarul, care se desfăşoară la sala de sport a Liceului Tehnologic Simion Bărnuţiu, este susţinut de maestrul belgian Hubert Laenen, deţinător al centurii negre cu opt dani. Participă numeroşi karateka din România şi Ungaria.

DSC_0984

„La vârsta de 7 ani am început prima dată cu judo, apoi am avut 11 ani când am intrat într-un Dojo de Karate Shotokan. Mai târziu, când am început să particip la diferite competiţii, am observat că între stiluri de karate sunt diferenţe şi a început să mă intereseze de unde izvorăsc acestea, cu toate că bazele erau aceleaşi. Eu în genere posed bazele karateului Shotokan, dar întotdeauna m-au interesat şi celelalte stiluri: Kyokushin, Wado-ryu, Shito-Ryu şi Gojo-ryu. Karatele, sau pe vechiul nume din Okinawa — Tode ori cum se numeşte în Japonia – Ryukyu Kempo, iniţial a fost dezvoltat pentru situaţii de luptă pentru viaţă şi moarte”, ne-a declarat maestrul Hubert Laenen.
Maestrul Hubert Laenen a explicat ce înseamnă Koryu Karate Jutsu Jissen Ryu şi Motobu-Ryu. „Koryu Karate Jutsu Jissen Ryu este independent de stiluri, aici practicăm şi învăţăm tehnicile aşa cum au fost ele concepute de peste veacuri. „Koryu” înseamnă metodă veche, sau şcoală veche, până când „jissen” se referă la circumstanţele de viaţă şi moarte pe câmpul de luptă. Câteva cuvinte şi despre Motobu-Ryu. Maestrul meu Shiroma Seihan sensei, nu este singurul de la care am învăţat în Okinawa. Tetsuhiro Hokama sensei, Yoshimasa Matsuda, precum şi alţi maeştrii m-au învăţat nu numai karate ci şi kobudo, luptă cu ajutorul armelor. Cănd am păşit prima dată în Okinawa nu ştiam nimic de Motobu-Ryu, care este un stil foarte vechi, familial, al cărui reprezentant a fost Motobu Choki. Acest stil este practicat doar de familia şi descendenţii acestuia. A fost foarte greu să-I conving pe Shiroma sensei să mă primească, dar aşteptarea, tenacitatea şi perseverenţa au dat roade, fiind acceptat în clanul lor”, a explicat maestrul Hubert Laenen pentru portalul Opinie de Carei.