Szőcs Géza, consilierul pe probleme culturale al premierului Ungariei, Viktor Orban, a efectuat ieri o vizită la Centrul Ecleziastic Reformat Kalvin al Parohiei Reformate Nr.2 din municipiul Carei. Acesta a fost însoţit de secretarul de stat pe probleme culturale ale Guvernului Orban, Fekete Peter, oameni de cultură maghiari şi de reprezentanţi ai Consulatului Ungariei la Cluj. Din delegaţie a făcut parte şi Herczegh Melinda, soacra preşedintelui Ungariei, Áder János.

DSC_0888

Delegaţia maghiară s-a deplasat la Carei de la Satu Mare, împreună cu omul de cultură Kereskenyi Sandor şi de omul de afaceri Tarr Szilard, a cărui firmă a construit centrul reformat Kalvin.
Consilierul premierului Viktor Orban a fost întâmpinat la Carei de către episcopul reformat de Piatra Craiului, Csűry István, protopopul reformat de Carei, Tolnai Istvan, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, preoţi reformaţi din zonă şi membri ai consiliului parohial.
În discursurile lor, episcopul Csűry, protopopul Tolnai şi primarul Kovacs au mulţumit Guvernului Ungariei şi premierului Viktor Orban pentru sprijinul acordat în vederea finalizării Centrul Ecleziastic Reformat Kalvin. Guvernul Ungariei a alocat în ultimii ani 1,3 milioane de euro pentru acest obiectiv.
După vizitarea centrului şi celor două grupe de copii care aparţin de Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 din Carei, delegaţia maghiară a vizitat castelul din Carei şi cripta din Căpleni a familiei Karolyi.
Aseară, la Teatrul de Nord Satu Mare a avut loc premiera piesei Raputin, scrisă de Szőcs Géza.