În pofida veştilor lansate public în cursul zilei de ieri referitor la faptul că mirosurile pestilenţiale vor dispărea, acestea învăluie şi în prezent municipiul Carei. Semn clar că pretinsele telefoane ale unora nu au avut absolut niciun efect, conform obiceiului.

biogaz4

Mirosurile pestilenţiale continuă să învăluie Careiului, stârnind nemulţumirea locuitorilor municipiului. Se pare că măsurile de igienizare dispuse de Garda de Mediu, anunţate în mod victorios pe diverse site-uri, nu au avut efectul scontat.
Garda de Mediu a constatat că mirosul provine de la un operator autorizat pentru producerea de biogaz și energie electrică regenerabilă, care utilizează ca materie primă resturi vegetale, dejecții animaliere, deșeuri de țesuturi animaliere, inclusiv lichide cu grăsimi de origine animală. Din cauza unor defecțiuni la sistemul de alimentare a instalației de biogaz, deșeurile stocate pe amplasament, în cantități semnificative, nu au putut intra în procesul tehnologic de prelucrare, fiind depozitate în spațiu deschis, la temperaturi ridicate.
Pentru ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de incidente generatoare de disconfort pentru populație, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au dispus interzicerea colectării și depozitării deșeurilor de țesuturi animaliere, inclusiv a deșeurilor lichide cu grăsimi și cu conținut stomacal (intestine) – direct in recipiente sub cerul liber, ci depozitarea acestora numai în spații frigorifice adecvate.