Amenda de 75.000 lei aplicată de către Garda de Mediu firmei Sana RA SRL, care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr din Carei, nu a rezolvat problema mirosurilor pestilenţiale din municipiu. Zi de zi, când vântul adie înspre Carei, mirosurile pestilenţiale invadează municipiul. Locuitorii Careieului au ajuns deja pe culmile disperării.

biogaz3

Garda de Mediu a constatat că mirosul provine de la un operator autorizat pentru producerea de biogaz și energie electrică regenerabilă (firma Sana RA SRL), care utilizează ca materie primă resturi vegetale, dejecții animaliere, deșeuri de țesuturi animaliere, inclusiv lichide cu grăsimi de origine animală. Din cauza unor defecțiuni la sistemul de alimentare a instalației de biogaz, deșeurile stocate pe amplasament, în cantități semnificative, nu au putut intra în procesul tehnologic de prelucrare, fiind depozitate în spațiu deschis, la temperaturi ridicate.
Pentru ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de incidente generatoare de disconfort pentru populație, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au dispus interzicerea colectării și depozitării deșeurilor de țesuturi animaliere, inclusiv a deșeurilor lichide cu grăsimi și cu conținut stomacal (intestine) – direct in recipiente sub cerul liber, ci depozitarea acestora numai în spații frigorifice adecvate.
Se pare că dispoziţiile comisarilor Gărzii de Mediu sunt ignorate. Deşeurile animaliere depozitate în spaţiideschise nu numai că emană mirosurile pestilenţiale, dar prezintă şi un adevărat focar de infecţie. Lichidele provenite din descompunerea acestora se pot infiltra fără probleme în pânza freatică. De asemenea, păsările şi rozătoarele au acces la aceste reziduuri în descompunere, putând răspândi tot felul de boli contagioase.