În data de 29 august, la sediul Consiliului Județean Satu Mare a avut loc semnarea contractului de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului ENI CBC 2014-2020 Ungaria–Slovacia–România–Ucraina (HUSKROUA), pentru proiectul „Development and modernization of the access infrastructure to the Romanian-Ukrainian border crossing point from Tarna Mare – Hyzha”, informează Consiliul Județean Satu Mare.

DSC_0010
De asemenea, a avut loc semnarea acordului financiar între Secretariatul Tehnic Comun al programului Ungaria-Slovacia-România-Ucraina și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Județul Satu Mare. ADI Județul Satu Mare va găzdui filiala Secretariatului Tehnic Comun în teritoriu.
Proiectul transfrontalier va fi implementat în cadrul unui parteneriat format din Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Tarna Mare, în calitate de lider de proiect, Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Satu Mare și Comuna Hija (Ucraina), în calitate de parteneri de proiect.
Principalul obiectiv al proiectului îl reprezintă modernizarea infrastructurii de acces către punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene de la Tarna Mare-Hija, prin reabilitarea a 1,696 km de drum în comuna Tarna Mare și 1,163 km de drum în comuna Hija.
La evenimentul de semnare a celor două contracte au fost prezenți reprezentanți ai Autorității de Management pentru Programul ENI CBC 2014-2020 Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, ai Consiliului Județean Satu Mare și comunei Tarna Mare.
“Pregătim această infrastructură, preponderentă în intravilanul celor două comune, Tarna Mare și Hija, care va fi folosită zilnic de locuitorii celor două localități, iar în perspectivă sperăm să deservească inclusiv punctului de trecere a frontierei dintre cele două state, care în acest moment nu este funcțional. După finalizarea acestui proiect vom face demersuri pentru redeschiderea punctului de trecere a frontierei dintre Tarna Mare și Hija”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.
Viceprimarul comunei Tarna Mare, Vasile Lenghel, a declarat că această investiție este așteptată de mult timp de localnici.
“Pe tronsonul de drum care va fi modernizat prin acest proiect, Tarna Mare are apă și canalizare, iar dacă venim și cu lucrări de asfaltare încheiem un ciclu important al lucrărilor de infrastructură. În acest fel, comunitatea se va dezvolta atât din punct de vedere economic, cât și social”, a afirmat viceprimarul comunei.
Valoarea totală a proiectului este de 1.071.738,44 euro, din care valoarea finanțării ENI este de 964.564,59 euro, iar valoarea totală a proiectului aferentă părții române este de 920.589,74 euro, din care 896.622,54 euro revin UAT Tarna Mare, iar 23.967,20 euro UAT Județul Satu Mare. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.
„Luptăm în continuare pentru interesele regiunilor de graniță din țările implicate în aceste programe și încercăm să atragem fonduri cât mai mari pentru dezvoltarea lor. Din toamnă vom începe întocmirea strategiei pentru următoarea perioadă, 2021 – 2027. Sperăm ca pe viitor să se mai înlesnească regulile pentru a putea fi mult mai operativi, iar termenele pentru perioada de aprobare a acestor proiecte să fie cât mai scurte”, a declarat în cadrul întâlnirii de la Satu Mare, Szakacs Aron, directorul Secretariatului Comun al Programului HUSKROUA.