În urma scandalului declanșat anul trecut la nivel local pe tema „discriminării” în învățământul profesional dual și a reclamațiilor depuse prin interpuși la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), firma Steiger SRL din Carei a încercat să pornească în vară o clasă în limba română, în sistem dual, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu.

sudori
Însă încercarea de a elimina pretinsele ”maghiarizări” ale învățământului profesional dual s-a dovedit a fi un eșec de proporții, afectând planurile firmei de a-și forma viitoarele generații de angajați.
Pentru anul școlar 2019-2020, firma Steiger a intenționat să pornească o clasă în sistem dual, în limba română, formată din două jumătăți, cu câte 14 elevi fiecare, la profilele operator CNC și lăcătuș. S-au înscris opt candidați, din care doar șapte s-au prezentat la examen, reușind să-l treacă doar șase dintre ei. Din cauza numărului prea mic de elevi, clasa cerută de firma Steiger nu a mai fost înființată. Ar fi trebuit cel puțin zece copii pentru pornirea unei clase în sistem dual. Cei șase absolvenți ai clasei a VIII-a care au trecut examenul au fost redistribuiți la o altă clasă, tot în sistem dual, înființată la Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu.
În urma acestui eșec, s-a ȋntrerup continuitatea pentru care firma ȋmpreună cu liceul au muncit mai bine de cinci ani. Firma careiană a rămas doar cu cele două clase înființate în anii anteriori, una de-a X-a și una de-a XI-a, ambele cu predare în limba maghiară.