Delirul naţionalist al consacratei jurnaliste Daniela Ciuta, al aplaudacilor şi al postacilor săi, are efecte tot mai negative asupra Careiului. De la permanenta instigare a românilor împotriva maghiarilor, prin promovarea unor pretinse discriminări etnice, acum s-a ajuns la provocarea de daune unei firmei din Carei, care are angajaţi din Carei şi care contribuie cu impozite şi taxe nu numai la bugetul de stat, ci şi la cel local careian.

opinie

Totul a început de la „cruciada” pornită de consacrata jurnalistă Daniela Ciuta împotriva pretinselor discriminări din învăţământul profesional dual. Mai precis, jurnalista cu „vorbitul în şoapte” reclama faptul că învăţământul profesional dual careian nu dă şansa elevilor români să obţină calificări în anumite meserii. După cum era de aşteptat, un postac filfizon al Danielei Ciuta, ce trăieşte tocmai în Africa, a depus la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării o reclamaţie împotriva Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, a Liceului Tehnologic Simion Bărnuţiu şi a firmelor partenere în implementarea învăţământului profesional dual.
Printre aceste firme partenere figurează şi Steiger SRL. Sătulă de isteria provocată de Daniela Ciuta şi postacul filfizon, conducerea firmei a decis să pornească o clasă duală de operator CNC și lăcătuș, de această dată în limba română. În anii anteriori, reuşiseră cu succes să formeze asemenea clase în limba maghiară. Chiar dacă eşecul era previzibil. Sondajele efectuate de IŞJ Satu Mare în rândul absolvenţilor claselor a VIII-a arătaseră cât se poate de clar că elevii de naţionalitate română nu erau interesaţi de a urma cursuri profesionale de lăcătuş şi operator CNC, nici măcar în sistem dual.
Eşecul progonzat a devenit o tristă realitate. Din cauza numărului mic de elevi înscrişi, firma Steiger a pierdut o clasă duală şi, implicit, o generaţie de viitori angajaţi. Cu alte cuvinte, delirul naţionalist al Danielei Ciuta a afectat planurile de dezvoltare ale unei firmei careiene. Probabil că în viitor va provoca şi pierderi de ordin financiar. Nu trebuie omis faptul că firma Steiger are angajaţi din Carei şi contribuie cu impozite şi taxe nu numai la bugetul de stat, ci şi la cel local.
Probabil că acum consacrata jurnalistă Daniela Ciuta şi aplaudacii săi sunt fericiţi de ceea ce au provocat. Însă Daniela Ciuta ar trebui să se întrebe cum ar fi acţionat ea dacă o terţă persoană ar fi afectat planurile de dezvoltare ale firmei de producţie pe care o deţine împreună cu soţul său? Chiar şi dacă personalul întregii sale firmei, de la femeie de serviciu până la director, ar acoperi cu greu o treime din efectivul unei clase profesionale duale. Sunt convins că, fiind prea preocupată să salveze neamul românesc, chiar şi cu preţul de a „vorbi în şoapte”, consacrata jurnalistă Daniela Ciuta nu are timp să se gândească la asemenea lucruri „mărunte”. Din păcate!
Szasz Lorand