Interviu cu preotul Valer Pop, de la Catedrala Ortodoxă Sf. Dimitrie din Carei, organizator al taberelor creştine pentru copii

Preot Pop Valer
Reporter: – Vă pregătiţi să organizaţi o tabără creştină de vară la Catedrala Ortodoxă Sf. Dimitrie din Carei. În ce perioadă se va desfăşura aceasta?
Pr. Valer Pop: – Conform tradiţiei deja formate la Catedrala Sf. Dimitrie din Carei se desfăşoară activităţi cu tinerii în fiecare perioadă a posturilor importante de peste an, astfel în Postul Sfintei Marii, anul acesta, în perioada 1-14 august 2019, vom desfăşura cea de-a IV-a ediţie a Taberei Creştine „Copiii sub acoperământul Maicii Domnului”.
Reporter: Cui se adresează această tabără creştină? Cum se pot face înscrierile?
Pr. Valer Pop: – Aceste activităţi sunt adresate preşcolarilor şi elevilor de gimnaziu. Elevii de liceu pot să participe ca şi voluntari în sprijinirea activităţilor desfăşurate. Înscrierea copiilor se face prin simpla prezenţă.
Reporter: – Ce activităţi vor fi organizate în cadrul acestei tabere creştine?
Pr. Valer Pop: – Activităţile vor avea loc în fiecare zi, începând cu ora 17.30, debutând cu Slujba Paraclisului şi continuând cu activităţile: prezentarea vieţii Maicii Domnului (filme, discuţii libere), învăţarea cântărilor în cinstea Maicii Domnului, pictarea şi colorarea de icoane, confecţionarea de metaniere, jocuri interactive şi vizionarea unor obiective religioase din zonă.
Reporter: – A câtea tabără creştină este organizată de către preoţii parohi ai Catedralei Ortodoxe Sf. Dimitrie din Carei? Câţi copii au participat în total la toate aceste tabere?
Pr. Valer Pop: – Catedrala Sf. Dimitrie organizează trei tabere pe parcursul anului, care au ajuns la diferite ediţii: „Copiii sub acoperământul Maicii Domnului”, ajunsă la ediţia a IV-a, cu un număr de 160 de participanţi, „Slavă întru cei de sus” (desfăşurată în Postul Crăciunului), ajunsă la ediţia a III-a, cu 250 de participanţi, şi „Urcuş spre Înviere” (desfăşurată în Postul Mare), aflată la ediţia a III-a, cu 130 de participanţi.
Reporter: – Care este scopul acestor tabere din punct de vedere educativ şi religios?
Pr. Valer Pop: – Aceste tabere creştine au ca şi scop apropierea copiilor de Biserică, familiarizarea lor atât cu spaţiul religios cât şi cu atmosfera din Biserică, dobândirea unor cunştinţe minime despre obiceiurile şi tradiţiile creştine, cunoaşterea frumuseţii şi libertăţii oferite de Biserică.
Reporter: – Care este rolul Bisericii Ortodoxe în educaţia copiiilor?
Pr. Valer Pop: – Având în vedere situaţia contemporană, aceea în care copiii pe de o parte sunt de multe ori neglijaţi din punct de vedere al educaţiei spirituale, deoarece părinţii sunt implicaţi de multe ori în activităţi de ordin mai mult material decât spiritual, iar pe de altă parte aceşti copii sunt bombardaţi cu foarte multă informaţie pentru care încă nu sunt pregătiţi, Biserica Ortodoxă simte nevoia să intervină în viaţa acestor tineri, pe lângă orele de religie din şcoală, cu aceste activităţi cu rol formativ, astfel încât să lămurească incertitudinile, să răspundă la întrebările acestor tineri care nu au nicio vină că s-au născut în aceste timpuri în care se doreşte parcă din ce în ce mai mult secularizarea omului.
Reporter: – Cum pot fi atraşi copiii înspre Biserică?
Pr. Valer Pop: – Sentimentul religios este sădit în firea fiecărui copil, iar primul imbold pentru a merge la Biserică îl primeşte în familie. Dacă părinţii sunt conştienţi de darul primit de la Dumnezeu prin naşterea de copii îi aduc pe aceştia la Biserică de la vârste foarte fragede, astfel încât aceştia se familiarizează cu atmosfera di Biserică, descoperă în felul lor frumuseţea slujbelor, iar când încep să conştientizeze lucrarea lui Dumnezeu în viaţa lor văd în Biserică nu un loc plin de bariere şi interziceri, ci un loc de popas şi întâlnire cu cel mai bun prieten.
Reporter: – Un mesaj către careieni…
Pr. Valer Pop: – Fiecare dintre noi avem datoria de a înmulţi talantul dragostei dăruit de Dumnezeu odată cu darul vieţii, de aceea trebuie să fim conştienţi că, dacă noi am primit de la părinţi, de la bunicii noştri o educaţie aleasă, suntem pe deplin răspunzători de educaţia copiilor noştri. De aceea, vă îndemn să aduceţi copiii la activităţile desfăşurate în cadrul Bisericii pentru a forma mai târziu aceşti tineri o societate responsabilă şi pregătită să înfrunte viaţa.
A consemnat Szasz Lorand