Un comentariu apărut la o ştire legată de violenţele de la Valea Uzului ar trebui să constituie un semnal de alarmă atât pentru careieni cât şi pentru instituţiile statului cu atribuţii pe linia ordinii şi siguranţei publice. „La Valea Uzului au venit românii din Carei, care ne-au spus ce viață grea au acolo. Nimeni din conducerea statului român, nu a făcut nimic pentru ei, la fel și românii din Harghita și Covasna”, a scris Gigi Chirnoagă, unul dintre participanţii la evenimentul din Valea Uzului.

valea uzului
Careienii de la Valea Uzului
Este deja de notorietate publică cine sunt careienii care au participat la evenimentul de la Valea Uzului, care s-a soldat cu violenţe şi distrugeri. Este vorba de preşedintele ASTRA Carei, Daniela Ciuta, proprietarul portalului Buletin de Carei, care şi-a făcut un titlu de glorie din reclamarea unor aşa-zise discriminări etnice grave la care ar fi supuşi românii din Carei. Consacrata jurnalistă a fost însoţită în aventura de pe Valea Uzului de către soţul său, consilierul local Ilie Ciuta. Potrivit celor scrise în Buletin de Carei, cei doi soţi ar fi fost însoţiţi de încă cinci careieni. Mijloacele de transport au fost asigurate de familia Ciuta.


Un comentariu care dă de gândit
După episodul Valea Uzului, nu este exclus ca participanţii la violenţele de acolo să fie chemaţi şi la Carei, sub pretextul protejării românilor discriminaţi de maghiari. Prezenţa Danielei Ciuta în mijlocul naţionaliştilor violenţi dă credibilitate acestei ipoteze, confirmate şi de comentariul lui Gigi Chirnoagă. „La Valea Uzului au venit românii din Carei, care ne-au spus ce viață grea au acolo. Nimeni din conducerea statului român, nu a făcut nimic pentru ei, la fel și românii din Harghita și Covasna”, a scris Gigi Chirnoagă, unul dintre participanţii la evenimentul din Valea Uzului.
Nu cred că ar fi în interesul nimănui ca potenţialii invitaţi ai Danielei Ciuta să provoace un conflict interetnic în Carei sub pretextul protestului împotriva pretinselor discriminări. Chiar dacă un asemenea eveniment va avea loc în viitorul apropiat, careienii nu trebuie să răspundă provocărilor. Oricum, este datoria instituţiile statului cu atribuţii pe linia ordinii şi siguranţei publice să adopte măsurile de rigoare în vederea preîntâmpinării unor asemenea încălcări ale legii.

comentariu
Un alt protest cu protestatari din alte zone ale ţării
Daniela Ciuta a mai încercat să aducă protestatari din alte zone ale ţării, probabil datorită şi faptului că locuitorii Careiului, indiferent de naţionalitate, refuză să i se alăture. În iunie anul trecut, după încheierea manifestărilor dedicate Zilei Drapelului Național, în municipiul Carei a avut loc un protest organizat de către președintele Despărțământului ASTRA Carei, Daniela Ciuta. Motivul oficial al protestului l-a constituit respingerea de către Consiliul Local Carei a cererii înaintate de liderul ASTRA Carei în vederea amplasării unui catarg în sensul giratoriu de lângă Monumentul Ostașului Român. Cei patruzeci de români aduşi din judeţele Harghita şi Covasna, membri ai Asociației Calea Neamului, au protestat paşnic, fără să stârnească prea mari valuri, spre nemulţumirea iniţiatorului acţiunii. Majoritatea careienilor s-au amuzat pe marginea protestului, înţelegând dedesubturile organizării sale.


Pretinsele discriminări etnice ale Danielei Ciuta
Nu este prima dată când Daniela Ciuta vorbeşte despre pretinsele discriminări etnice ale românilor din Carei. Sunt de notorietate încercările preşedintelui ASTRA Carei de a-şi promova la nivel naţional tezele privind discriminările care există mai degrabă în mintea sa, aducând astfel grave prejudicii de imagine Careiului şi locuitorilor săi. Spre ghnionul său, dar şi spre norocul careienilor, Daniela Ciuta a fost ignorată de mas-media centrală serioasă. Materialele şi ideile sale sunt preluate doar de câteva personaje şi publicaţii cu tentă naţionalistă, care totuşi au reuşit să umple internetul cu aceste dezinformări.
Păunescu s-a făcut de râs cu „vorbitul în şoaptă”
Unul dintre cei care au pus botul la dezinformările Danielei Ciuta a fost Andrei Păunescu. În noiembrie 2016, având-o alături pe Daniela Ciuta, Andrei Păunescu a postat o înregistrare video pe contul său de Facebook, în care a formulat o serie de acuzații aberante, cum că românii ar vorbi în șoaptă în Carei, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, că se dorește dărâmarea statuii lui Avram Iancu din Carei. În fața reacției categorice a careienilor, Daniela Ciuta a dat-o cotită, susținând că Păunescu ar fi vorbit ”în metafore”. Dar nici Andrei Păunescu nu a mai pus de atunci piciorul în Carei.

paunescu-ciuta
Banciu s-a dezis de „doamna sau domnişoara Daniela nu ştiu cum”
Jurnalistul Radu Banciu s-a făcut şi el de râs, preluând pe nerăsuflate dezinformările Danieleie Ciuta. În faţa numeroselor reacţii ale careienilor, revoltaţi de enormităţile spuse într-o emisiune „Lumea lui Banciu” din martie, citând ca sursă Buletin de Carei, Radu Banciu s-a dezis de „jurnalista locală” Daniela Ciuta, pe care a numit-o „doamna sau domnişoara Daniela nu ştiu cum”. Specificând că a citat din Buletin de Carei, căruia în mod eronat i-a spus „Monitorul de Satu Mare”, Banciu a declarat că a făcut aceste precizări în urma interpelărilor adresate de oameni responsabili din Carei.

banciu disociere
Szasz Lorand

P. S. În cadrul articolului, am dorit să nu învinovăţim niciuna dintre părţi de provocarea conflictului de la Valea Uzului. Însă este cât se poate de clar că o reacţie va naşte întotdeauna o contrareacţie, lucru care s-ar putea întâmpla şi în cazul unui protest în Carei.