Azi 23 mai 2019, în Sala Mică de şedinţe a Palatului Administrativ Satu Mare s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă şedinţa Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, sub conducerea ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, informează Prefectura Satu Mare.

video 3
În cadrul şedinţei s-a prezentat situaţia la zi a pregătirii scrutinului electoral de duminică, 26.05.2019. Până în acest moment, la nivel naţional nu s-au semnalat situaţii care să influenţeze desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor.
Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip a prezentat principalele coordonate ale organizării alegerilor la nivelul judeţului nostru. Astfel, în judeţul Satu Mare sunt organizate 337 secţii de votare, cu 3 mai mult decât la procesele electorale anterioare. Aceste 3 secţii au fost înfiinţate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Lazuri, Odoreu şi Viile Satu Mare.
Numărul de alegători înregistraţi pe listele electorale în judeţul Satu Mare este de 314.740 iar numărul total de buletine de vot primite este de 1.038.783, respectiv 346.261 buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, 346.261 buletine de vot pentru Referendum întrebarea nr.1 şi 346.261 buletine de vot pentru Referendum întrebarea nr.2. Pe lângă acestea, judeţului Satu Mare i s-au mai repartizat 337 ştampile de control, 1.685 ştampile VOTAT (câte 5 pentru fiecare secţie), 321.891 timbre autocolante cu inscripţia “VOTAT – 26.05.2019” respectiv 1.026 broşuri conţinând prevederile legislative privind ambele procese electorale.
Paza secţiilor de votare va fi realizată cu personal din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv 829 funcţionari publici cu statut special aparţinând Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Instituţiei Prefectului. Verificarea dotării secţiilor de votare astfel încât procesul electoral să se desfăşoare în condiţii optime va fi realizată în perioada 24-25 mai de către personalul Instituţiei Prefectului. Distribuţia buletinelor de vot şi a materialelor necesare în secţiile de votare se va realiza în dimineaţa zilei de 25 mai 2019 conform programării care a fost transmisă către toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Satu Mare.