Prezent la Carei pentru ai face cunoscut programul Alianței 2020 USR PLUS la europarlamentare, Dacian Cioloş a oferit un răspuns foarte inspirat patronului portalului Buletin de Carei, Daniela Ciuta, care a reclamat din nou presupuse discriminări etnice ale românilor din municipiu care exisă mai degrabă în imaginaţia sa bogată, nefiind confirmate oficial de nicio instituţie abilitată.

DSC_0835

După cum era de aşteptat, consacrata jurnalistă Daniela Ciuta a reclamat lipsa însemnelor oficiale pe placa de pe Primăria Carei şi lipsa specializărilor în limba română în învăţământul profesional dual. Conform obiceiului, Daniela Ciuta a uitat să menţioneze că asemenea plăci oficiale există pe sediile Băncii Naționale a României, Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, DIICOT și al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum şi faptul că pe sediul Primăriei Carei sunt amplasate stema şi drapelul României. De asemenea, referitor la pretinsa discriminare din învăţământul profesional dual, consacrata jurnalistă a uitat să menţioneze că absolvenţii de limba română ai claselor a VIII-a nu sunt interesaţi de această formă de învăţământ. Oricum, Dacian Cioloş a oferit un răspuns de zile mari, afirmând că „cu siguranţă Careiul n-o va duce mai bine pentru că vom pune o placă în plus pe Primărie” şi lansând un apel la convieţuirea paşnică.
Redăm dialogul dintre Dacian Cioloş şi consacrata jurnalistă Daniela Ciuta, care l-a abordat spunând să discute şi despre alte lucruri decât despre „discursul oficial”.
Daniela Ciuta: – Dacă îmi daţi voie despre învăţământ, credeţi că va avea posibilitatea şi elevul român să-l frecventeze? Căci momentan, în Carei există specializări care nu sunt accesibile vorbitorilor de limbă română…
Dacian Cioloş: – Absolut.
Daniela Ciuta: – În sistemul dual există meserii care nu pot fi frecventate de vorbitorii de limbă română
Dacian Cioloş: –Ei, ăsta-i cu siguranţă un lucru care trebuie corectat şi atunci când vine…
Daniela Ciuta: – Adică noi milităm ca fiecare cetăţean să aibă acces la învăţământ în limba maternă să-l frecventeze. Dar la fel cum au alţii în limba maternă, considerăm că şi cei care sunt vorbitori de limbă română în România au dreptul la…
Dacian Cioloş: – Eu cred că pe teritoriul României orice cetăţean român, indiferent de etnie, ar trebui să fie avantajat în a vorbi limba română.
Daniela Ciuta: – Avantajat, deci…
Dacian Cioloş: – Da, ar trebui să fie avantajat să vorbească limba română. pentru că dacă avem elevi care nu consideră că e util să înveţe în limba română şi e suficient să înveţe în limba maghiară, înseamnă că avem o problemă undeva.
Daniela Ciuta: – Sunteţi de mulţi ani în… Aţi fost şi premier, aţi fost… Aţi mai avut vreodată situaţia de a veni într-un oraş unde pe clădirea Primăriei nu există placă oficială cu însemnele naţionale ci una neagră? Aţi mai întâlnit o situaţie similară?
Dacian Cioloş: – Nu ţin minte să fi întâlnit o astfel de situaţie, dar dacă e o astfel de situaţie aici, atunci cu siguranţă lucru acesta trebuie corectat. Dar eu cred că nu-i suficient să discutăm despre lucrul acesta pentru că dacă continuăm să discutăm de ceea ce ne separă şi de ceea ce ne întărâtă unii împotriva celorlalţi, cu siguranţă Careiul n-o va duce mai bine pentru că vom pune o placă în plus pe Primărie. De asta trebuie să fie premisa.
Daniela Ciuta: – Dar nu e vorba, noi vorbim de cea oficială..
Dacian Cioloş: – Nu, absolut! Şi e obligat primarul, conform legii e obligat…
Daniela Ciuta: – Dar nu e un lucru care să ne întărâte, ci care să ne îndemne ca să ne respectăm reciproc. Prin respectarea tuturor acestor reguli şi legi, considerăm noi, nu face decât să ne îmbunătăţească convieţuirea. Iar ceea ce se întâmplă acum
Dacian Cioloş: – Şi eu cred că Statul Român…
Daniela Ciuta: – E un antentat la buna înţelegere practic
Dacian Cioloş: – Statul Român trebuie să susţină proiecte în care să nu existe genul acesta de separatism
Daniela Ciuta: – Deci sunteţi de acord…
Dacian Cioloş: – Dar nu doar că sunt de acord, asta e ceea ce vom promova. Asta e ceea ce vom promova. Când vorbim de drepturile egale, indiferent de etnie, nici nu îmi pun problema ca românii, indiferent unde locuiesc şi indiferent că sunt în minoritate sau majoritate, să nu poată să-şi folosească limba şi să nu poată să înveţe în limba lor. Deci nici nu concep lucrul acesta. Şi cum vă spun, nu cred că un asemenea comportament e în interesul cetăţenilor români de etnie maghiară.
Daniela Ciuta: – Toţi suntem cetăţeni români
Dacian Cioloş: – Dacă un primar face…
Daniela Ciuta: – Indiferent de etnia pe care o avem…
Dacian Cioloş: – De asta şi spun…
Daniela Ciuta: – Toţi suntem cetăţeni români
Dacian Cioloş: – De asta şi spun, că nu cred că e în interesul cetăţenilor români de etnie maghiară ca cei care vorbesc limba română să nu poată să facă.. într-un oraş din România. Şi învăţământul dual, chiar dacă e învăţământ dual, e un învăţământ de stat şi trebuie să existe posibilitatea de a studia şi de a fi format în limba română pe teritoriul României fără…
Daniela Ciuta: – Restricţii…
Sperăm că membrii careieni ai staff-ului judeţean de campanie al Alianței 2020 USR PLUS au avut ocazia să-i explice lui Dacian Cioloş cum stau cu exactitate treburile în Carei. Ar fi păcat ca şi Cioloş să înghită pe nerăsuflate dezinformările consacratei jurnaliste Daniale Ciuta, cum au mai făcut-o Andrei Păunescu şi mai nou Radu Banciu.
Careienii nu au uitat nici acum de o altă dezinformare celebră în care a fost implicată Daniela Ciută de la Buletin de Carei. În noiembrie 2016, având-o alături pe Daniela Ciuta, Andrei Păunescu a postat o înregistrare video pe contul său de Facebook, în care a formulat o serie de acuzații aberante, cum că românii ar vorbi în șoaptă în Carei, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, că se dorește dărâmarea statuii lui Avram Iancu din Carei. În fața reacției categorice a careienilor, Daniela Ciuta a dat-o cotită, susținând că Păunescu ar fi vorbit ”în metafore”.
În faţa numeroselor reacţii ale careienilor, revoltaţi de enormităţile spuse într-o emisiune „Lumea lui Banciu” din martie, citând ca sursă Buletin de Carei, Radu Banciu s-a dezis de „jurnalista locală” Daniela Ciuta, pe care a numit-o „doamna sau domnişoara Daniela nu ştiu cum”. Specificând că a citat din Buletin de Carei, căruia în mod eronat i-a spus „Monitorul de Satu Mare”, Banciu a declarat că a făcut aceste precizări în urma interpelărilor adresate de oameni responsabili din Carei.