O placă comemorativă dedicată înfăptuitorilor unirii de pe Granița de Nord-Vest, amplasată pe clădirea Liceului Tehnologic Iuliu Maniu, a fost dezvelită azi în municipiul Carei. Evenimentul a fost organizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare și Cenaclul Afirmarea.

DSC_0807
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului de Stat. În discursul său, primarul Eugen Kovacs a accentuat necesitatea ca fiecare popor să-și cinstească istoria și eroii. Primarul Kovacs a accentuat faptul că, până în aprilie 1919, sediul Prefecturii județului Satu Mare se afla în Carei.
Au mai rostit alocuțiuni directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu, care i-a înmânat primarului Kovacs o copie după Credenționalul dat de cercul electoral Carăii Mari pentru deputaţii la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, după care au dezvelit împreună placa memorială cu numele deputaților din zona Careiului. Apoi, placa a fost sfințită de protopopul greco-catolic de Carei, Radu Filip.
Muzeograful Andrei Mocanu a prezentat o declarație a fostului om politic Iuliu Maniu și una a președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, legate de Marea Unirea de la Alba Iulia.
Manifestarea a continuat cu recitării de poezii ale membrilor Cenaclului Afirmarea, prezentați rând pe rând de fostul director al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, poetul George Vulturescu, fondator, editor și realizator al revistei Poesis din Satu Mare. Manifestarea s-a încheiat cu un recital de folk al cantautoarei Georgeta Govor.