Luna aprilie reprezintă pentru bibliotecile publice din România luna de sărbătoare a cărţilor datorită Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii, Zilei Mondiale a Cărţii şi Drepturilor de Autor şi Zilei Bibliotecarului din România. Cu acest prilej, Biblioteca Municipală Carei a organizat o serie de evenimente cu genericul „Aprilie….doar despre cărţi”.

Din 1967, Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret este celebrată în toată lumea pe data de 2 aprilie, ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Acestei sărbători Biblioteca Municipală Carei i-a dedicat două zile. Astfel, în 2 aprilie 2019, la secţia de copii a Bibliotecii Municipale Carei au fost oaspeţi elevii clasei pregătitoare de la Liceul Romano-catolic „Josephus Calasantius”, însoţiţi de doamna învăţătoare Nagy Tünde. Doamna bibliotecară Linda Sălăgean le-a citit povestea „Az ábécéskönyv” de H. Ch. Andersen., după care elevii au participat la un joc de rol cu genericul „Vreau să fiu bibliotecar”. Cu acest prilej a fost realizată şi o expoziţie de carte cu poveşti de Andersen, îndrăgitul scriitor al celor mici.
În 4.04.2019, ora 11, Secţia de copii a Bibliotecii Municipale Carei a continuat sărbătoarea Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii alături de clasa a III-a A, clasa Isteţilor, şi doamna învăţătoare Adela Moisa de la Liceul Teoretic Carei. Doamna Corina Nuna, directoarea Bibliotecii Municipale Carei, le-a prezentat secţia de copii şi condiţiile în care aceştia pot deveni utilizatori.Micii prieteni ai cărţii au făcut o surpriză doamnelor bibliotecare şi le-au adus un afiş cu crezul lor despre lectură şi cărţi: „Cititul este pentru minte ceea ce este gimnastica pentru trup” (autor necunoscut). Doamna bibliotecară Nicoleta Latiş le-a citit povestea „Bradul” de H. Ch. Andersen, iar la final micuţii noştri prieteni şi-au prezentat cărţile pe care le citesc acum şi pe care le-au adus cu ei.
Pentru că 11 aprilie, data naşterii poetului József Attila a devenit Ziua literaturii maghiare, secţia de copii a Bibliotecii Municipale Carei, reprezentată de doamnele bibliotecare Linda Sălăgean şi Maurer Emese, a sărbătorit această zi cu elevii clasei a VII-a D de la Liceul Teoretic Carei, îndrumaţi de doamna profesoară Fazakas Erika. Cu acest prilej au citit poezii din perioada clasică şi modernă a literaturii maghiare.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a cărţii pentru copii şi a Zilei Bibliotecarului din România, Biblioteca Municipală Carei a organizat un concurs de creaţie de semne de carte. Concursul s-a adresat elevilor de şcoală gimnazială pe două grupe de vârstă, clasele I- IV şi V-VIII. În urma jurizării lucrărilor, în 15.04.2019, au fost premiate cele mai bune dintre lucrările participante. Membrii juriului, bibliotecarele de la secţia de copii, doamnele Nicoleta Latiş şi Linda Sălăgean, cărora li s-a alăturat doamna Corina Nuna, directoarea Bibliotecii Municipale Carei, au avut o sarcină grea având în vedere că toate semnele de carte au fost foarte frumoase. S-a avut în vedere în primul rând originalitatea şi tehnicile de realizare.
Biblioteca Municipală Carei a organizat marți, 16 aprilie 2019, începând cu ora 13.00, la Fântâna arteziană din centrul municipiului Carei, manifestarea culturală intitulată ”Marșul cărților, Careiul citește!”, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România, respectiv a Zilei Internaționale a cărții și a drepturilor de autor, sărbători marcate la data de 23 aprilie. În cadrul evenimentului au avut loc diferite activități prin intermediul cărora a fost promovată cartea și cititul ca formă de relaxare și dezvoltare a personalității. Trupa de teatru M.E.E.M. a Centrului Cultural a susținut un atelier de teatru-lectură, prezentând o adaptare după piesa „Neguțătorul din Veneția”, de William Shakespeare. Elevi de la Liceul Teoretic Carei, Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” și Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei şi-au prezentat cărțile lor favorite, au citit pasaje din acestea și i-au îndemnat pe cei prezenți să citească, fiindcă este o modalitate atractivă de a cunoaște lucruri noi, dar și de a-ți dezvolta vocabularul și personalitatea. Reprezentanții Bibliotecii Municipale au împărțit semne de carte participanților, dar și trecătorilor. Moderatorul evenimentului a fost Adrian Ștefănuți.
Ultimul eveniment dedicat proiectului „Aprilie…doar despre cărţi” s-a derulat în 17 aprilie 2019, când secţia de copii a Bibliotecii Municipale Carei a fost vizitată de micuţii de la Grădiniţa cu Program Prelungit Pişcolt, însoţiţi de doamnele educatoare Erdei Eugenia, Blaga Maria, Morent Claudia (coordonatoare grădiniţă), Iluţa Mariana, Bâtea Elena şi Dobos Ibolya. Doamna directoare Corina Nuna, i-a întâmpinat pe micuţii oaspeţi cu un cuvânt de bun venit, prezentându-le secţia de copii, apoi doamna bibliotecară Nicoleta Latiş le-a citit povestea “Pete Motanul şi nasturii săi şic” de Eric Litwin. La final, copilaşii au răsfoit cărţile de poveşti frumoas ilustrate şi au promis că vor reveni şi cu altă ocazie.
În acest proiect au fost implicate 6 instituţii de învăţământ şi peste 250 de tineri şi copii participanţi.