Cu ocazia împlinirii a 89 de ani de la nașterea scriitorului Corneliu Balla, Direcția de Cultură și Sport a Municipiului Carei, în colaborare cu Biblioteca Municipală Carei, au organizat cea de-a treia ediție a acțiunii intitulate „Itinerarul cultural Corneliu Balla”.

DSC_0019m

Evenimentul s-a desfășurat miercuri, 10 aprilie 2019, începând cu ora 10.15 și a constat în parcurgerea unui traseu și oprirea în câteva locații care au avut legătură cu viața scriitorului.
Participanții au pornit de la placa memorială amplasată pe blocul unde a locuit scriitorul, în cartierul Republicii din municipiul Carei, au depus o coroană de flori, au poposit apoi la Liceul Agroindustrial, actualul Liceu romano-catolic „Josephus Calasantius”, instituția unde a predat ca profesor de limba și literatura română și la Biblioteca Municipală, unul dintre locurile sale preferate, loc pe care l-a denumit într-una din dedicațiile de pe un volum „a doua casă”.
Itinerarul s-a încheiat lângă intrarea principală a Parcului Dendrologic din Carei, unde Adrian Ștefănuți a recitat o poezie scrisă de Corneliu Balla.
La fiecare locație amintită, Bogdan Georgescu, Nicoleta Latiș și Adrian Ștefănuți au rostit câteva cuvinte despre Corneliu Balla.
Pe gardul ce înconjoară Parcul Dendrologic din Carei a fost amplasat un panou cu planșe care conțin date biografice despre Corneliu Balla, fotografii și opt creații poetice ale acestuia, astfel, timp de câteva zile cei care vor trece prin această locație vor putea citi poeziile și își vor putea aminti de acesta.
La eveniment au participat alături de reprezentanți ai Direcției de Cultură Carei, Bibliotecii municipale Carei și Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, elevii din clasa a VII-a A de la Școala gimnazială nr. 1 Carei, alături de domana profesoară Seleveschi Ana și elevii claselor a IV-a B și VI-a A, de la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei, alături de doamna învățătoare Birta Lenuța și doamnele profesoare Olea Miorița și Vaganig Csilla.
Corneliu Balla a fost un reprezentant de seamă al culturii careiene. S-a născut la 11 aprilie 1930, la Olosig, județul Bihor. A fost cunoscut sub pseudonimul literar Gabriel Rațiu. Traducător de excepție, publicist şi poet, a debutat editorial cu volumul “Logosclipuri” (2001), la editura Dacia. A urmat volumul “Jugul cel blând”, în anul 2003, iar în 2008 i-a fost publicat post mortem volumul “Zarca”. A încetat din viață în 24 iunie 2006.
În aceeași zi, miercuri, 10 aprilie 2019, începând cu ora 18.00, la Castelul Károlyi va avea loc o seară de poezie și muzică românească dedicată poeților careieni. Corneliu Balla, George Marchiș, Costa Carei, Dimitrie Sfura, Anton Horvath, Cristian Șvecz, Claudia Oșan, Adrian Ștefănuți, Adrian Francisc Munteanu, Teodora Păcurar. În cadrul programului, vor debuta în lumea poeziei elevele Pocol Roxana și Alexandra Crăciun.