Pe site-ul Primăriei Municipiului Carei a fost publicat astăzi proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul în curs. Un proiect de buget local care cuprinde venituri de 57,2 milioane de lei. La cheltuieli, au fost prevăzuţi 19 milioane lei în secţiunea de dezvoltare, care include toate investiţiile care se derulează în municipiul Carei în acest an, precum şi ratele şi dobânzile pentru creditele angajate aferente anului curent.

primarie
Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, nu se declară nici pesimist, dar nici optimist vizavi de proiectul de buget. „Am reuşit să finalizăm proiectul bugetului local pe anul 2019, care în linii mari acoperă cheltuielile. Venitul estimat de Ministerul Finanţelor îl consider unul dintre punctele vulnerabile ale acestui buget, căci nu cred că îl vom realiza. Nu sunt nici pesimist, dar nici optimist vizavi de acest proiect de buget. Însă dacă ne vedem de treabă şi începem implementarea proiectelor europene, vor apărea investiţii frumoase în acest an în municipiul nostru”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Proiectul bugetului local al municipiului Carei pe anul 2019 are prevăzute venituri 57,2 milioane lei. Veniturile proprii, în sumă de 29,3 milioane lei, cuprind cote şi sume defalcate din impozitul pe venit virate de la bugetul de stat, estimate de Ministerul Finanţelor la nivelul sumei de 17,14 milioane lei. „Avem un mare semn de întrebare vizavi de această sumă. Ministerul Finanţelor a estimat o cotă de 60% pentru tot anul, dar în primele trei luni ale anului la bugetul local a ajuns doar o cotă de 43%, conform legislaţiei de anul trecut”, a declarat managerul public Beko Tamas.
Veniturile din impozite şi taxe locale sunt prevăzute în sumă de 12,2 milioane lei, fiind aplicată o creştere de 6-7%, considerată realizabilă de managerul public Beko Tamas.
Din fonduri ale Uniunii Europene sunt preconizate în acest an venituri de circa 8,5 milioane lei, reprezentând circa 40% din valoarea totală a proiectului de amenjare a zonei de agrement Şomoş, circa 18-20% din proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Carei prin măsuri privind încurajarea utilizării bicicletei şi îmbunătăţirea infrastructurii aferentă traficului pietonal”, respectiv finalizarea reabilitării termice a blocurilor turn. De asemenea, din fonduri ale Guvernului României sunt prevăzute venituri de 6,7 milioane lei, aferente proiectului de reabilitare şi extindere a Şcolii Gimnaziale Vasile Lucaciu, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
La partea de cheltuieli, au fost prevăzuţi 19 milioane lei în secţiunea de dezvoltare, care include toate investiţiile care se derulează în municipiul Carei în acest an, precum şi ratele şi dobânzile pentru creditele angajate aferente anului curent, în sumă de 4,4 milioane lei. Cheltuielile de dezvoltare reprezintă aproximativ 35% din totalul cheltuielilor prevăzute în bugetul local pe 2019.

Pentru funcţionarea administraţiei locale este prevăzută suma de 36 milioane lei, care include sumele alocate pentru salarii în toate instituţiile subordonate Primăriei Carei, precum şi salariile îngijitorilor persoanelor cu handicap, respectiv indemnizaţiile persoanelor cu handicap.
Pentru învăţământ, în afară de alocarea din TVA de 2,8 milioane lei, a mai fost prevăzută suma de 800.000 lei din veniturile proprii ale bugetului local. Au mai fost alocaţi 1,2 milioane lei pentru Centrul Cultural, 550.000 lei pentru Clubul Sportiv Municipal Victoria, 600.000 lei pentru Fundaţia de Promovare a Turismului Cultural Grof Karolyi. „Cheltuielile cu bunuri şi servicii încercăm să le reducem cu 10-15% faţă de anul trecut”, a adăugat managerul public Beko Tamas.
„Ca şi în cazul oricărui proiect de buget, în mod sigur va suferi modificări de-a lungul anului, în funcţie de evoluţia veniturilor şi a cheltuielilor. La venituri avem acel semn de întrebare referitor la cota din impozitul pe venit, dar sunt sigur că la rectificarea bugetului de stat din a doua jumătate a anului vom mai primi nişte bani. Oricum, sperăm ca 2019 să fie parţial anul execuţiei proiectelor finanţate din fonduri europene”, a concluzionat managerul public Beko Tamas.

Proiectul de buget urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Carei, în şedinţa din cursul acestei luni.