La Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu din Carei a avut loc azi deschiderea oficială a Săptămânii Meseriilor, ajunsă la cea de-a opta ediție. Evenimentul educațional este destinat promovării învăţământului profesional, în mod special al celui în sistem dual, în rândul viitorilor absolvenți ai claselor a VIII-a din zona Careiului.

_DSC6410

Directorul Emeric Gindele a arătat că ”Săptămâna Meseriilor” a ajuns la cea de-a opta ediție, iar ca element de noutate în acest an, evenimentul se va desfășura și sâmbătă, astfel încât viitorii absolvenți ai claselor a VIII-a să aibă ocazia să viziteze Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu alături de prieteni și de membri ai familiilor lor.
Inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, Călin Durla, a arătat că, datorită orientării, Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu din Carei a reușist să devină dintr-o unitate de învățământ pe cale de dispariție una plină de viață, obținând rezultate remarcabile în ultimii ani.
Primarul Eugen Kovacs a accentuat importanța învățământului profesional, în special al celui în sistem dual, arătând că deprinderea unei meserii cerute pe piața muncii îi poate determina pe tineri să se stabilească acasă și să nu mai emigreze în străinătate. De asemenea, primarul Kovacs a declarat că, în viitorul apropiat, agenții economici din zonă trebuie să ajungă să acorde salarii de cel puțin o mie de euro pe lună pentru a reuși să angajeze forță de muncă calificată.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a arătat că Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu a devenit un exemplu de succes nu numai la nivel județean, ci chiar la nivel național, din punctul de vedere al învățământului profesional în sistem dual.
Importanța învățământului profesional în sistem dual a fost accentuată și de către directorul general al firmei Polipol Mobila SRL Foieni, Dan Brumboiu, respectiv Franziska Jung, directorul general al fabricii Continental din Carei.
În continuare, elevii claselor a VIII-a ai școlilor gimnaziale din Carei și din zonă au vizitat sălile de clasă, atelierele liceului, precum şi standurile firmelor partenere ale Liceului Tehnologic Simion Bărnuțiu.