În faţa numeroselor reacţii ale careienilor, revoltaţi de enormităţile spuse în emisiunea „Lumea lui Banciu” de joia trecută, citând ca sursă Buletin de Carei, Radu Banciu s-a dezis de „jurnalista locală” Daniela Ciuta, pe care a numit-o „doamna sau domnişoara Daniela nu ştiu cum”. Specificând că a citat din Buletin de Carei, căruia în mod eronat îi spune „Monitorul de Satu Mare”, Banciu a declarat că a făcut aceste precizări în urma interpelărilor adresate de oameni responsabili din Carei.

banciu disociere

Reproducem integral intervenaţia lui Radu Banciu:
„Trebuie să vă spun dragi prieteni că am fost interpelaţi astăzi de la Carei, de către oameni responsabili, care au luat legătura cu noi, aşa cum se face gazetăreşte vorbind, şi ne-au atras atenţia că ne-am aruncat cu capul înainte, cică-i vâlvă mare de tot la Carei. A apărut în presa locală un articol care mă face muci, praf mă face, în ideea că eu m-am dus cu capul înainte, ca un jurnalist debutant, deci nu ca un gazetar bătrân, cum ar zice Sabin Orcan, şi am preluat un articol scris de o jurnalistă locală, doamna sau domnişoara Daniela nu ştiu cum, care era completamente părtinitor şi defăima nejustificat minoritatea maghiară. Doamna Daniela preciza în textul pe care noi n-am făcut altceva decât să-l cităm din Monitorul de Satu Mare, cum că toate emblemele, insignele, da şi în general cum se cheamă astea, da, embleme româneşti, da, tot ce aparţine statului romnân, ar fi fost dat jos, a fost răzuit de pe pereţii, de pe frontispiciul clădirilor oficiale din judeţ sau măcar din municipiul Satu Mare. Acuma oamenii de acolo susţin că nu e aşa şi că, dimpotrivă, mai exact, este un fake news această informaţie. De asta m-am grăbit în capul emisiunii să aducem aceste precizări, fără să dezminţim, evident că acuma n-o să mă apuc să o incriminez pe Daniela respectivă, cum că şi-a bătut joc de noi, întinzându-ne această momeală. Pentru că nu pot să cred că un jurnalist, care oricum e mai bine informat despre actualitatea de la Satu Mare decât noi, poate să inventeze aşa ceva. Şi, cunoscând această comunitate maghiară, nu cred că este atât de diferită între Covasna, Harghita, Mureş, Satu Mare, New York, Montreal sau Canbera. Eu cred că această comunitate maghiară este aceeaşi peste tot. Condiţiile sunt diferite. E clar că nu vorbim de aceeaşi situaţie în Covasna sau în Satu Mare, nu vorbim de aceeaşi situaţie în Harghita sau în Sălaj, nu vorbim de aceeaşi situaţie în Maramureş sau Mureş, nu vorbim de aceeaşi situaţie în Cluj sau Bistriţa Năsăud. Nu vorbim de aceeaşi situaţie la un New York sau la Canbera, dar tot comunitatea maghiară este şi ceea ce ne vine nouă să scoatem la iveală este faptul că dacă s-ar fi produs aceste lucruri era într-adevăr abject, adică să dai jos stema naţională, să dai jos drapelul de pe o clădire aparţinând statului român, este intolerabil. Dacă nu s-a întâmplat aşa, e foarte bine că nu s-a întâmplat. Încă o dată, noi nu suntem părtinitori. Unii au înţeles greşit, alţii sunt răii, nu noi”.
Într-o a doua intervenţie, Radu Banciu încearcă să mai spele puţin imaginea „doamnei sau domnişoarei Daniela nu ştiu cum”, punând sub semnul întrebării faptul că românii şi maghiari ar convieţui paşnic în municipiul Carei. „Dar, încă o dată, mă îndoiesc că toate acestea sunt inventate pentru că mi s-a spus: în Carei se trăieşte într-o armonie vecină cu paradisul. Deci românii şi maghiarii trăiesc acolo fraţi, prieteni, de un milion de ani. Foarte bine, dar asta nu înseamnă că a se vorbi în ungureşte în spaţiul public, într-o instituţie oficială a statului român, este legal. Nu este legal să se întâmple aşa ceva„, a declarat Banciu.
Jurnalistul Banciu ori nu înţelege, ori nu vrea să înţeleagă că nu era vorba de un eveniment oficial organizat de către Primăria Carei, gen ședință de Consiliu Local, dezbatere publică, întâlnire de lucru, ci de un simplu eveniment cultural organizat de către Fotoclubul „Vasile Vénig László” Carei, o asociație culturală privată, în cadrul căruia autorii, de etnie maghiară, au dorit să vorbească în limba lor maternă. Oricum, îi atragem atenţia jurnalistului Radu Banciu că nu există nicio lege în România care să interzică vorbitul în limba maghiară în spaţiul public, chiar şi într-o instituţie publică, mai ales într-o localitate în care minoritatea maghiară deţine o pondere semnificativă.

Intervenţia referitoare la Carei începe la secunda 18: