Sâmbătă, 16 martie 2019, de la ora 17.00, la Castelul Károlyi din municipiul Carei va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „People and People”(Oameni și Oameni), semnată de doi dintre cei mai cunoscuți artiști fotografi solveni, soții Stefi și Ivo Borko. Evenimentul este organizat de Fotoclubul „Vasile Vénig László” Carei, cu sprijinul Direcției de Cultură și Sport Carei și Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Plakát-Stefi-Ivo-2-press (1)

Stefi P. Borko MF FZS, EFIAP/d2
Stefi P. Borko este medic veterinar din Gornja Radgona și practică profesia de medic pentru animale de companie în Clinica Veterinară din Lenart. Primul contact cu arta fotografică datează din 2007. Este membru fondator al Clubului Fotografic „Proportio” din Gornja Radgona (2008) unde, și în prezent, face parte din consiliul directoral.
Activitatea profesională ca artist fotograf se axează pe tematica fotografiei de călătorie, de natură și peisaj, care pe parcurs s-a transformat în fotografie tip portret, nud și, în ultima perioadă, la cea cu caracter social.
Până în prezent se mândrește cu 17 expoziții personale și peste 400 expoziții de grup, atât în Slovenia, cât și pe tot mapamondul. Creațiile fotografice ale artistei au fost onorate cu peste 200 premii și disticții.
În anul 2014 primește titlul de „Master” al Asociației Artiștilor Fotografi din Slovenia. În anul 2018 obține distincția de EFIAP/d2 (Excelență în Artă Fotografică de nivel diamant2), din partea Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi (FIAP).
În anul 2013 este distinsă cu titlul de ,,Expozantul Anului 2013”, iar în 2014 obține locul secund ca „Expozant al anului”. În anii 2012 și 2013 obține titlul de ,,Excelență în fotografie”, a Asociației Artiștilor Fotografi din Slovenia.
În anul 2014 se clasifică între primele 20 cele mai bune artiste fotografe, fiind prezentă în localitatea Montevarchi din Italia, la Centrul Expozițional FIAP la »Women’s Photo Art in FIAP«.

Ivo Borko MF FZS, EFIAP/d2, ESFIAP
S-a născut în Gornja Radgona (Slovenia) în anul 1955. A absolvit Facultatea de Medicină Vetrinară în Ljubljiana. Din 2007 lucrează ca publicist. Încă din perioada gimnaziului este atras de arta fotografică. Pe parcursul studiilor a fost membru al renumitului Grup Fotografic ŠOLT Ljubljana. După terminarea facultății a întrerupt activitatea de fotograf, pentru o perioadă mai îndelungată, însă a reluat-o în urma unei excursii în Africa. În anul 2008 a înființat Fotoclubul „Proportio divina” în Gornja Radgona, fiind încă de la început președintele acestuia. Din acel moment s-a dedicat întru totul pasiunii pentru fotografie.
La începutul carierei de artist fotograf stilul predominant era axat pe fotografiile alb negru, abordând teme din natură. Pe parcursul anilor a început să abordeze mai multe tematici, precum fotografiile de călătorie, urmate de portrete și nuduri. Creațiile fotografice ale acestuia au fost prezente în peste 400 de expoziții în Slovenia și pe tot mapamondul. Cu lucrările sale a ajuns la un palmares de peste 250 de premii și distincții. Până în prezent au fost vernisate 31 expoziții personale în Slovenia, Austria, Bulgaria, Ungaria și Serbia.
În anul 2012 a fost declarat ,,Exponantul Anului 2012 din Slovenia” de Asociația Artiștilor Fotografi din Slovenia”.
În anul 2013 a primit distincția „Master” din partea Asociației Artiștilor Fotografi din Slovenia. În anul 2018 primește distincția de EFIAP/d2 (Excelență în Artă Fotografică la categoria „diamant2”) din partea Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi (FIAP).
În anul 2016 primește din partea FIAP-ului disticția de Excelență în Servicii de Binefacere pentru munca depusă în sprijinul comunității FIAP.
În perioada 2013-2018 își desfășoară activitatea ca Președintele al Asociației Artiștilor Fotografi din Slovenia.
Din anul 2013 este directorul Centrului Permanent de Expoziții a FIAP din Negova, centru denumit de public și „Castelul fotografiei din Negova”.

„Oameni și Oameni”
Artiștii Stefii și Ivo nu au ales întâmplător titlul expoziției. Ei ni se dezvăluie pe podiumul „Portretelor Umane”, unde se prezintă nu doar individual, dar, prin intermediul prezentării, surprind cicluri diferite și aproape complete. Am putea denumi acest aspect și ca „Dubla Dualitate”.
În primul ciclu Stefi ne prezintă persoane surprinse prin obiectivele aparatului foto, în Transilvania, frumoasa provincie din România, o țară de care te îndrăgostești chiar și prin intermediul lentilei fotografice. Acesta este sentimentul trăit de ea la prima sa vizită, în urmă cu 3 ani. Colegii fotografi români au ajutat-o să depășească barierele unei limbi necunoscute pentru ea, facilitândui-i accesul în această lume minunată. Între ea și persoanele care au ales să apară în fotografii, s-a creat o relație autentică, necondiționată. Stefi i-a surpris pe oameni în diferite ipostaze – activități, la muncă, de sărbători, în casele lor, în locașurile sfinte sau în timpul odihnei. Din cauză că fotografiile au fost făcute cu obiective cu unghi larg, în spațiile interioare artista nu a pus accentul pe înfățișarea persoanelor, ci pe sentimentele acestora, pe problemele lor de zi cu zi, pe gândirea lor, pe ambientul lor fizic- spiritual ce este reflectat în plan dimensional – temporal. Un observator atent al acestor fotografii deosebește cu ușurință diferite nivele și conștientizează destinul. Destin care e diferit de la om la om și în același timp universal.
În al doilea ciclu prezentat de Stefi putem observa relațiile dintre animale și gazdele acestora, care sunt oameni în vârstă. Sunt secvențe surprinse în casele bătrânilor, în timpul vizitei. Cu toate că aceste vizite au fost foarte scurte, au avut efecte puternice asupra vieții oamenilor, au născut amintiri, au adus la viață sentimente, inimile lor au s-au deschis, dorințele acestora au fost îndeplinite, și-au schimbat și și-au îmbogățit viața de zi cu zi. Interacțiunea dintre artist, oameni și animalele acestora a devenit la fel de importanță ca și produsul final, fotografia. S-a stabilit o sinergie, adică o colaborare între oameni și animalele lor, precum și între oameni și Stefi. În mod similar a apăurut o cooperare între subiect și conținut, dar care nu e la fel de importantă în acest gen de fotografie, pentru că în aceste situații mesajul exprimat este cel care contează. Mesaje care au sens multiplu. Putem înțelege sensul lor cuvânt cu cuvânt, simbolic, educativ, în plan teoretic sau chiar în mod individual.
Fotografiile lui Ivo prezintă activitatea lui din ultimii doi-trei ani, cu excepția a două creații mai vechi, Destinul ( The Fates 1) și Măcelarul ( Butcher), care au fost surprinse în urmă cu un deceniu.
Fotografia „Destini1” reprezintă inițierea unei serii fotografice create în studio, serie prezentată în prima parte a acestei expoziții. Portretele au la bază diferite povești din viața persoanelor cu care s-a întâlnit, în situații diferite, în locuri diferite. Acestea sunt nevestele, prietenii, cunoștințele, chiar și persoanele fără adăpost. Fotograful a conștientizat că, prin intermediul cunoașterii subiecților, acesta poate crea o fotografie mai intimă, mai apropiată, arătându-ne totodată o profunzime prin stilul lui aparte. În principiu, o fotografie de portret este creată într-o clipă, imortalizând silueta, înfățișarea chipului, o mică parte din prezența și simpla existență a subiectului în univers. În ciuda acestor principii, portretele lui Ivo se nasc după o planificare minuțioasă și sunt pline de simboluri specifice acestuia.
Cel de-al doilea ciclu al acestei expoziții ne arată oamenii în medii diferite. Aceste fotografii au fost surprinse în timpul călătoriilor. Călătoria este o pasiune la fel de importantă în viața artistului. Aceste fotografii au fost realizate în galerii de artă, pe scene, în timpul evenimentelor comemorative sau chiar în casele oamenilor, de fapt locul cel mai intim pentru aceștia. Locul unde ei trăiesc, crează, se desăvârșesc sau ne părăsesc…
Individul ,, În ambianță personală”: Fiindcă majoritatea persoanelor fotografiate erau necunoscute artistului și fiindcă majoritatea fotografiilor au fost create prin surprindere, au contribuit la o atmosferă mult mai relaxantă, în armonie cu mediul. Oamenii aceștia trăiesc în interacțiune cu ei înșiși și în armonie cu mediul înconjurător.