Cu ocazia zilei de 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii, în sala festivă a Primăriei Carei a avut loc azi lansarea volumului Cartea suferințelor, scrisă de Otilia Marchiș Boloni, una dintre cele mai cunoscute careience, se arată pe pagina de Facebook a administraţiei locale careiene.

19
Evenimentul a fost deschis de către directorul Direcţiei de Cultură, Bogdan Georgescu. Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a felicitat toate doamnele şi domnişoarele prezente la evenimentul editorial, iar prin lansarea cărţii s-a dorit ca Otilia Marchiş, o personalitate culturală de prim rang, să îşi obţină un loc bine meritat în conştiinţa careienilor. Astfel, de Ziua Femeii a fost organizată lansarea cărţii scrisă de Otilia Marchiş, una dintre cele mai cunoscute careience.
„Lansarea acestei cărţi constituie un simbol al conviețuirii interetnice pașnice din municipiul nostru, la fel ca şi grupul statuar Ady Endre și Otilia Marchiș amplasat în centrul Careiului”, a declarat primarul Kovacs. Edilul şef a adăugat că românii şi maghiarii au devenit inseparabili în istoria Careiului, dar şi a judeţului Satu Mare, Otilia Marchiş fiind cel mai bun exemplu al acestei convieţuiri paşnice.
Protopopul greco-catolic Radu Filip a prezentat istoria familiei Marchiş, respectiv rolul acesteia în istoria românilor. Bibliotecara Nicoleta Latiş a prezentat personalitatea culturală a Otiliei Marchiş.
Programul a continuat cu un moment artistic susţinut de soliste ale Centrului Cultural Carei. În încheiere, participanţii la evenimentul cultural au primit câte o floare şi câte un exemplar din cartea Otiliei Marchiş în limba română, respectiv un exemplar din volumul în limba maghiară intitulat „101 vers Nagykárolyról” (101 poezii despre Carei).
Tipărirea volumului Cartea suferințelor, de Otilia Marchiș Boloni, a fost finanțată de Consiliul Local Carei.