În săptămânile trecute, printr-o serie de activități, elevii Liceului Teoretic din Carei au derulat diverse evenimente eco-științifice. Scopul activităților a fost dezvoltarea nivelului de cunoaștere științifică în rândul tinerilor și aplicarea noțiunilor teoretice în practică.

7
Obiectivele activităților au fost: dezvoltarea interesului elevilor pentru diferite ramuri ale științei, înțelegerea diverselor fenomene fizice, biologice și ecologice, modelarea cunoștințelor teoretice în elemente practice, cultivarea deprinderii elevilor pentru accesarea informațiilor științifice de actualitate; crearea unui mediu educațional adecvat în care fiecare elev să-și manifeste propria personalitate, să învețe prin descoperire.
Pe parcursul acestor activități, a fost stârnit interesul elevilor pentru descoperire, știință, cunoaștere și cercetare.
Activitățile au fost demarate prin sărbătorirea “Zilei Darwin”, eveniment care celebreaza știința și progresul prin știință, triumful intelectului, curiozitatea continua și setea de adevăr – câteva dintre forțele motrice care l-au propulsat pe Charles Darwin spre descoperiri de mare impact pentru știință și umanitate.
La orele de geografie, elevii ghidați de prof. Mențiu Gabriela au reconstituit traseul expediției început de Darwin, celebrul naturalist britanic, geolog, biolog, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor, care pe 27 decembrie 1831, la bordul navei Beagle, a pornit într-o călătorie care a durat aproape cinci ani, în decursul căreia avea să înceapă formularea teoriei evoluționiste..
Elevii au aflat că, lungul traseu al expediției a inclus Insula Santiago din cadrul Insulelor Capului Verde, Insula Fernando de Noronha, coasta sud-americană ,Țara de Foc, Strâmtoarea Magellan, Munții Anzii, Insulele Galapagos, insule și arhipelaguri din Pacific, printre care Touamotou, Tahiti, Noua Zeelandă, Insula Tasmania și Capul Bunei Speranțe. Toate punctele traseului au fost identificate pe hărți.
Evenimentele au continuat printr-o activitate Darwin interactivă, în decursul căreia elevii clasei a XI-a C, îndrumați de prof. Rusu Codruța, au făcut cunostință cu teoria clasică și factorii evoluției, cu variabilitatea speciilor și cu selecția naturală. Pe parcursul activității, elevilor li s-au prezentat câteva cărți scrise de Charles Darwin precum: Originea speciilor, Călătorie pe Beagle,Variabilitatea plantelor și animalelor în stare domestică etc.
Între timp, un echipaj format din elevii Schlachter Kristof și Fleisz Richard din clasa a X-a B, îndrumați de prof. Mențiu Gabriela au pregătit un studiu ecologic pe care l-au prezentat sâmbătă, 23 februarie 2019, în cadrul celei de a X-a ediții a Conferinței Regionale de Protecția Mediului, derulat la Liceul Reformat din Cluj-Napoca, unde au obținut Mențiune.
În paralel un echipaj s-a pregătit și a participat la Concursul interjudețean si euroregional interdisciplinar de științele naturii și informatică “TALENTUM” – la Liceul Teoretic Bartók Béla din Timișoara. Echipajul format din elevii: Binder Adrian, Fischer Mátyás, Sajtos Armella și Tátrai Andrea din clasele X B și X D au fost pregatiți de profesorii Erdei Anita, Gózner Róbert, Kiss Ildi Éva, Kovács Stefánia și au fost însoțiți de prof. Kovács Stefánia.
In acest semestru Liceul Teoretic va derula proiectul ecologic judeţean „Labirintul Reciclării”. Ecologiştii au inceput pregătirile.
Aceste activități, asigură posibilităţi de afirmare a elevilor pasionaţi şi talentaţi. Prin ele elevii pot „evada” din constrângerile curriculumului şi pot învăţa şi descoperi lucruri noi de care nu au posibilitate în cadrul orelor de studiu. Cei care se antrenează în astfel de activități în cursul anilor de liceu dobândesc experienţă şi îşi formează plăcerea de a desfăşura activitate de cercetare ştiinţifică şi o continuă în anii de studenţie.
Prof. Mențiu Gabriela