Având în vedere informaţiile tendenţioase apărute în presa locală pe marginea familiei din Carei, a cărei casă a fost afectată de incendiul din noaptea de 16 februarie 2019, şeful Serviciului Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Carei, Radu Monica, a făcut o serie de precizări pentru portalul Opinie de Carei. Publicăm integral respectivele precizări.

 

incendiu casa

Referitor la numeroasele articole apărute în presa locală referitor la familia afectată de incendiul din noaptea de 16 februarie 2019, doresc să fac următoarele precizări:
Încă din noaptea în care a avut loc incendiul, la fața locului s-a prezentat un reprezentant al Serviciului Asistență Socială din cadrul Primăriei Carei și reprezentanţi ai Poliției Locale, care împreună cu directorul adjunct al Liceului Tehnologic Simion Bărnuțiu, Mircea Terheș, au pus la dispoziția familiei afectate o cameră de dormitor în internatul liceului, însă familia a refuzat, preferând să doarmă la cunoștințe și prieteni. Serviciul Asistenţă Socială nu are în administrare locuințe sociale și nu are atribuții de repartizare a acestora. Însă, ca urmare a situației în care se află o mamă și copilul său, în cursul zilei de azi s-a întrunit de urgență Comisia de repartizare a locuințelor sociale din cadrul Primăriei Carei, dar nu au fost identificate locuințe sau apartamente libere care să poată fi repartizate. Singura soluțiie găsită ar fi o cameră în imobilul situat pe strada Iuliu Maniu, fostul internat al Liceului Agricol. În ceea ce privește locuințele de necesitate, precizez că Primăria Carei nu deține așa ceva și nici un adăpost de noapte pentru astfel de situații de urgență. În concluzie, comisia a propus solicitanților cazarea temporară în internatul Liceului Tehnologic Simion Bărnuțiu, până la finalizarea reparațiilor la acoperiș și camera afectată de incendiu.
Imobilul este format din două apartamente cu intrare separată. În partea din față locuiesc proprietara imobilului și fiica acesteia (în două camere și un hol care nu au fost afectate de incendiu), iar în partea din spate domicilia fiica cea mare a proprietarei împreună cu fiul său, în vârstă de 10 ani, într-o cameră, singura afectată de flăcări. Incendiul a afectat doar acoperișul acestei camere din spate. În situația de față, familia are nevoie de sprijin și ajutor din partea persoanelor fizice și juridice pentru repararea părții de acoperiș și refacerea interiorului camerei.
Serviciul Asistență Socială a oferit familiei trei porții de mâncare de la cantina de ajutor social pe durată nelimitată, până la depășirea acestei situați de criză, porții care sunt livrate zilnic la domiciliul familiei.
Serviciul Asistență Socială a efectuat toate demersurile necesare în vederea obținerii ajutorului de urgență ce se acordă pentru situații de acest gen, în sumă maximă de 2.000 de lei, conform HCL nr.96/2018. Reprezentanții serviciului s-au deplasat la domiciliul familiei inclusiv pentru a obține semnăturile necesare.
Reprezentanții Serviciul Asistență Socială s-au deplasat în fiecare zi, de mai multe ori, la domiciliu familiei afectate pentru a-i oferi consoliere și a identifica împreună soluții pentru depășirea situației, în limitele dictate de posibilități și legislație. În urma intervenților serviciului, s-a reușit curățarea hornului, ca familia să se poată încălzi, refacerea instalației și reconectarea la rețeaua de energie electrică.
În urma incendiului, a fost afectat și acoperișul imobilului din vecini, unde domiciliază două persoane vârstnice. În mod ciudat, presa locală nu a relatat despre situația acestora. Locatarele își refac acoperișul pe cheltuială proprie, chiar dacă au vârstă înaintată și pensii mici. Costurile sunt de aproximativ 35.000 lei.
Misiunea noastră de a ajuta persoanele aflate în dificultate, însă numai în limita posibilităților și a prevederilor legale, nu de a ne bate joc de acestea. Însă nici nu puteam asista pasivi când ne îndeplinim cu bună credință atribuțiile de serviciu, atât în timpul programului de lucru cât și în timpul liber, ori de câte ori este nevoie, să fim denigrați în mod continuu de către persoane care nici măcar nu ne solicită un punct de vedere.
În încheiere, având în vedere situația materială a familiei, Serviciul Asistență Socială lansează un apel către careieni, societatea civilă și agenții economici din municipiul Carei să ajute această familie greu încercată în limita posibilităților de care dispun.
Radu Monica
Şef Serviciu Asistenţă Socială Primăria Carei