Reportaj în presa europeană despre Crăciunul în satul Ianculeşti

Tradiţiile de Crăciun în satul Ianculeşti sunt reflectate într-un reportaj apărut în magazinul „Emerging Europe”, o publicaţie trimestrială cu tematică socială, economică, politică şi culturală, dedicată Europei Centrale şi de Est. Articolul, publicat în 29 decembrie 2018, este intitulat „Postcard from Ianculești” (Carte poştală din Ianculeşti).

ianculesti
În articolul scris de Craig Turp, redactorul şef al magazinului „Emerging Europe”, a cărui soţie provine din Ianculeşti, este descrisă experienţa trăită de jurnalist de Crăciun în satul aparţinător municipiului Carei. Încă de la începutul articolului, jurnalistul străin remacă faptul că, în timp ce satul românesc este pe moarte, datorită îmbătrânirii populaţiei şi plecării tinerilor la oraş sau la muncă în străinătate, la câţiva kilometri de graniţa cu Ungaria a găsit Ianculeştiul, un sat care se dezvoltă, în care tradiţiile sunt puternic conservate, iar biserica este un punct focal al vieţii.
În cadrul reportajului, jurnalistul Craig Turp descrie experienţa trăită de fiica sa, care a umblat la colindat alături de verişori şi prieteni, experienţa trăită la slujba oficiată de preotul paroh Mircea Oneţ în prima zi de Crăciun, precum şi datina Viflaimului, jucat de copii din Ianculeşti şi Lucăceni. În continuare, jurnalisul străin descrie şi experienţe culinare la masa de Crăciun, servită alături de rudele soţiei sale.
„Nu am crezut niciodată că mă voi bucura atât de mult de Crăciun” sunt cuvintele cu care redactorul şef Craig Turp îşi încheie reportajul apărut în magazinul „Emerging Europe”.