Careianul Radu Motişan se numără printre câştigătorii celei de-a II-a ediţii a concursului național PatriotFest, organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP în parteneriat cu asociația New Strategy Center. Careianul a câştigat locul al III-lea la secţiunea “Siguranţa pericolului” cu proiectul “Reţea globală de monitorizare a mediului”. Premiul i-a fost înmânat de către singurul cosmonaut al României, Dumitru Prunariu.

Careianul Radu Motişan a participat la concurs cu proiectul “Reţea globală de monitorizare a mediului”. Stabilit în Timişoara, tânărul careian a creat un dispozitiv portabil care măsoară calitatea aerului, uRADMonitor. uRAD e un proiect care pornește de la un gadget portabil dotat cu numeroși senzori, prin care se analizează datele din aer, iar apoi, cu ajutorul unei aplicații de mobil sau desktop acestea sunt analizate și transformate în grafic. Toate datele sunt transmise online și introduse într-o bază de date globală, pentru a putea face comparații.
uRADMonitor funcţionează ca şi o reţea globală de aparate interconectate care măsoară poluarea. Soluția se adresează atât gospodăriilor, spațiilor de producție și birourilor cât și unei infrastructuri la nivel național, colectând date despre calitatea aerului. Prin aceasta tehnologie utilizatorii sunt informaţi în permanenţă asupra poluanţilor fizici şi chimici din jurul nostru, care ne pot afecta sănătatea sau pot avea un impact negativ asupra mediului.
Născut în Carei, Radu Motişan este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, cu un master în Informatică. Ca şi analist programator, Radu Motişan a văzut potenţialul noilor tehnologii digitale şi, folosindu-se de pasiunea pentru electronică, fizică şi chimie, le-a transpus într-un produs hardware autohton, într-un timp foarte scurt. Astfel a apărut uRADMonitor, prima reţea globală de monitorizare a poluării, prezentă în peste 40 de ţări din întreaga lume.
Pe partea de antreprenoriat, Radu Motişan a identificat multiple provocări legate de lansarea unui business pe o piaţă extrem de dinamică, unde a găsit elemente inovative de a creşte capitalul şi de a continua dezvoltarea produsului.
Concursul naţional PatriotFest, aflat la a doua ediţie în acest an, încearcă să scoată în evidenţă potenţialul creativităţii româneşti cu aplicabilitate în domeniul securităţii naţionale. Inovatorii români, din țară și din străinătate, au fost invitați să-și prezinte inovațiile sub formă de prototipuri funcționale în următoarele domenii: “Agilitatea cunoașterii”, “Optimizarea performanței umane”, “Siguranța pericolului”, respectiv “Creativitate pentru securitate”.