Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României și sărbătoririi Centenarului Marii Uniri au debutat joi, 29 noiembrie 2018, la ora 12.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei cu dezbaterea având tema ”Centenarul prin ochii adolescentului”, urmată de festivitatea de decernare a premiilor oferite elevilor careieni care s-au implicat în activități dedicate Centenarului României.

Festivitate premiere Elevi Centenar 5

Evenimentul a fost moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, acesta menționând, în deschidere, semnificația Zilei Naționale a României și importanța cunoașterii istoriei țării noastre precum și a personalităților care au marcat trecutul nostru.
Au citit eseuri cu tema ”Centenarul prin ochii adolescentului” elevii: Bela Alexandra de la Liceul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei, Legradi Zsofia de la Liceul Romano-Catolic „Josephus Calasantius” Carei; Lazăr Amarilis de la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, Nilvan Casian, de la Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu” Carei, Iacobuț Mihai de la Liceul Teoretic Carei, iar Sucală Teona, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Carei a recitat o poezie scrisă de ea, cu ocazia Centenarului.
Au fost oferite 25 de diplome și premii în bani elevilor care studiază în Carei și care s-au implicat în activități dedicate Centenarului României.
Fiecare instituție de învățământ a desemnat elevii pentru a fi premiați. Astfel au fost recompensați următorii elevi:
Graz Denisa, Mocan Armina, Lazăr Amarilis, Mocanu Șerban – Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei;
Sucală Teona Georgiana, Fuzi Răzvan, Vandici Matei, Marcovici Butunoi Cristina – Școala Gimnazială Nr. 1 Carei
Casian Nilvan – Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu” Carei
Bodea Diana, Vidican Angela, Țineghe George, Pașca Lavinia – Liceul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei
Danciu Alexandra, Coșarcă Iulia, Pașca Medeea, Rusu Luca – Liceul Teoretic Carei – clasele V-VIII
Sabău Adrian, Ursan Marcel, Latiș Mălina, Iacobuț Mihai, Duțescu Darius, David Anda, Gheață Alexandru – Liceul Teoretic Carei – clasele IX-XII
Legradi Zsofia – Liceul Romano-Catolic „Josephus Calasantius” Carei.
Manifestarea a fost organizată de către Centrul Cultural al Municipiului Carei, în colaborare cu Direcția de Cultură Carei și Centrul de Promovare a Turismului Cultural și s-a desfășurat în cadrul proiectului ”La Mulți Ani, România!”. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Activitățile culturale dedicate Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Uniri continuă joi, 29 noiembrie 2018, de la ora 18.00, tot la Castelul Károlyi cu două concerte, conform programului:
Joi, 29 noiembrie 2018, Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi, ora 18.00
18.00 Concert simfonic omagial susținut Trio Consonantia – Satu Mare
18.45 Concert susținut de Corul bărbătesc din Finteușu Mare (Maramureș)
Intrarea este liberă la evenimente!