Miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 11.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc dublul eveniment cultural „Sătmărenii și Marea Unire”, care a cuprins o prezentare multimedia cu tema „Participarea sătmărenilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, susținută de muzeograful Mihai Andrei Mocan și vernisajul expoziției foto-documentare „Sătmărenii și Marea Unire”.

DSC_0899
Evenimentul a fost deschis de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, după care Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei a înmânat o diplomă de merit muzeografului Mihai Andrei Mocan, în semn de recunoaștere a contribuției acestuia la organizarea evenimentelor culturale din Carei.
Mihai Andrei Mocan a suprins în prezentarea sa detalii privind organizarea delegațiilor participante la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și personalitățile sătmărene care au participat la acest eveniment marcant pentru istoria țării noastre. Printre aceste personalități regăsim preoți, militari, avocați, personalități politice, țărani. După prezentarea multimedia, publicul prezent a fost invitat să viziteze expoziția foto-documentară „Sătmărenii și Marea Unire”, care se găsește la etajul Castelului Károlyi.
La manifestarea culturală au participat elevi de la mai multe instituții de învățământ din municipiul Carei: clasele a IV-a A și a-IV-a B, alături de doamnele învățătoare Anamaria Dietrich și Calagiu Maria; clasa a XI-a E, alături de domnul profesor Lucian Madai, de la Liceul Teoretic Carei, respectiv clasa a XI-a C, alături de doamna profesoară Rodica Blideran, de la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” Carei.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri și a Zilei Naționale a României de Muzeul Județean Satu Mare, secția Carei, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Direcției de Cultură și Sport Carei, Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, Asociației Civice „Tempora” Satu Mare, Arhivelor Naționale – Serviciul Județean Satu Mare.