Placa memorială a maestrului Deák Endre, amplasată definitiv la Centrul Cultural Carei

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, începând cu ora 13.00, sunt invitați la Centrul Cultural al Municipiului Carei toți cei care doresc să aducă un omagiu artistului Deák Endre, care a plecat dintre noi în anul 2012. Cu această ocazie, placa memorială a lui Deák Endre va fi amplasată definitiv pe peretele sălii de spectacole de la Centrul Cultural Carei, sală care poartă numele artistului, informează Direcția de Cultură.

afis-deak-endre-press (1)

Placa memorială, în bronz, a fost dezvelită în iunie 2014. Această creație remarcabilă a fost realizată de sculptorul orădean Deák Árpád, fratele regretatului Deák Endre. Creația în relief a fost aplasată temporar, în 2014, de către sculptor și de către soția lui Deák Endre, Deák Ildikó, la Castelul Károlyi.
Cuvântul de deschidere va fi rostit de Bogdan Georgescu și Keresztesi Ildikó. Colaboratori: ansamblul de muzică veche Carmina Renascentia. Programul va fi urmat de o masă rotundă. Moderator: Szűcs József.
Deák Endre, personalitate remarcabilă a vieții culturale din țara noastră, s-a născut la 24 decembrie 1952 la Târgu Mureș. A absolvit Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj Napoca în 1977. La inițiativa lui Karacsonyi Peter ajunge în 1975 la Carei, unde devine membru de bază a formației Castelanii, după care va conduce și Corul Cadrelor Didactice. În 1977 a pus bazele Ansamblului Collegium, care devine în timp unul dintre cele mai apreciate grupuri de muzică veche din țară.
A participat la nenumărate festivaluri și concerte, a fost distins cu numeroase premii și a publicat zeci de articole în presa de specialitate din țară și din străinătate.
Cercetările sale în domeniul muzicologiei au apărut într-o serie de publicații de specialitate din țară și străinătate. Dintre premiile oferite pentru munca sa amintim Premiul Județean pentru Cultură – Satu Mare, în 2001, premiul Tinódi pentru lăută, oferit de Asociația de Muzică Veche din Ungaria, în 2007, iar în 2011 i-a fost înmânat titlul de Pro Urbe, pentru cariera prodigioasă, din partea Primăriei Municipiului Carei.