În cadrul investigaţiei publicate de jurnaliştii de la Rise Project legate de conţinutul valizei cu documente Tel Drum aruncată în curtea unui localnic din Teleroman se face referire şi la judeţul Satu Mare. Mai precis la firma Interfrigo Logistics din Pitești, despre care jurnaliştii Rise Project spun că ar aparţine grupării Dragnea şi care în 2013 a câștigat un contract de peste 15 milioane de lei de la Apaserv SA Satu Mare.

rise project

Interfrigo Logistics din Pitești (fondată în 2009 de Daniel Neagoe, coleg de facultate cu Dragnea Senior) a fost preluată în 2010 de către Dan Barcaru (95%). Ștefan Valentin Dragnea s-a implicat acum doi ani, ca asociat minoritar, prin intermediul unei companii de-a lui (Ludikon Systems), dar s-a retras în 2017, pe fondul scandalurilor publice, cedând participațiile unui angajat (Ilie Dragne), se arată în materialul publicat de Rise Project.
Interfrigo a avut tranzacții de peste 77 de milioane de lei (peste 17 milioane de euro) cu Tel Drum. Banii s-a scurs către apendicele din Pitești prin subcontractarea unor lucrări publice adjudecate de Tel Drum. Au circulat și în sens invers, cu precădere în 2013, când Interfrigo a câștigat un contract de peste 15 milioane de lei de la Regia Publică de Apă din Satu Mare (Apaserv Satu Mare SA – n.n.), susţin jurnaliştii de la Rise Project.
Asocierea SC Interfrigo Logistics SRL- SC Edas Exim SRL a câştigat contractul de execuţie al investiţiei “Reabilitarea și extinderea stației de epurare a apelor uzate din orașul Negrești Oaș și construirea unei stații de epurare în orașul Livada”. Valoarea contractului a fost de 15.201.593,47 lei fără TVA. Durata de execuţie a contractului semnat în 31.10.2013 a fost de 15 luni, fiind prelungit prin act adiţional. Potrivit unui raport de progres al proiectelor finanţate din fonduri UE la data de 17 ianuarie 2018, publicat de Apaserv Satu Mare SA, contractul a fost reziliat în 26 octombrie 2017. În raportul se arată că restul de plată neplătit din contractul în valoare de 15.201.593,47 (fără TVA) este 1.008.955,75 lei (fără TVA). Adică asocierea SC Interfrigo Logistics SRL- SC Edas Exim SRL a încasat peste 14 milioane lei de la Apaserv Satu Mare. Bani care, potrivit jurnaliştilor de la Rise Project, au fost direcţionaţi către Tel Drum.
Potrivit Apaserv, motivele rezilierii au fost:
1 – “Intarzierea majora nejustificata a Antreprenorului in executarea lucrarilor”;
2 – “Intentia Antreprenorului de a nu continua indeplinirea obligatiilor asumate prin contract, respectiv neexecutarea integrala a testelor la terminarea lucrarilor, menite sa demonstreze functionalitatea corespunzatoare a statiilor de epurare, calitatea efluentului si incadrarea in costurile de operare garantate de Antreprenor prin oferta, in conditiile in care aceste costuri a fost unul dintre factorii de evaluare a ofertelor”.
Prin adresa 16810/11.10.2017 către Asitio Kapital SA, Apaserv Satu Mare SA a solicitat excutarea garanției de bună execuție în valoare de 1.520.159,35 lei, intenţionând să utilizeze suma respectivă pentru efecuarea testelor şi eventuale lucrări necesare pentru finalizarea celor două staţii de epurare. Numai că societatea de asigurare care a emis scrisoarea de garanţie de bună execuţie, Asito Kapital SA, a refuzat executarea acesteia.

raport1

raport2

raport3

raport4

În decembrie 2017, Apaserv SA a acţionat în instanţă firma de asigurare la Tribunalul Bucureşti, în dosarul 46280/3/2017. După ce a fost declinat între secţiile Tribunalului Bucureşti, magistraţii acestei instanţe au decis în data de 30 octombrie 2018 înaintarea dosarului la Curtea de Apel Bucureşti “în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă”.

proces

În concluzie, Apaserv Satu Mare SA încă fluieră a pagubă. Asocierea din care face parte firma Interfrigo Logistics SRL, despre care pomenesc jurnaliştii de la Rise Project, a încasat mare parte din bani deşi a întârziat foarte mult cu lucrările, nu a mai predat cele două staţii de epurare din Negreşti Oaş şi Livada, iar Apaserv nu a încasat nici acum garanția de bună execuție în valoare de 1.520.159,35 lei.

Pentru a citi articolul publicat de Rise Project, click aici.