Cu toate acțiunile operative și a aplicării complexelor măsuri zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA), de către autorităților locale și a cetățenilor din localitățile județului, care au înțeles să sprijine autoritățile în instituirea acestora, perioadă în care nu a mai fost înregistrat, nici un focar de PPA în județ, timp de 61 de zile, informează Direcția Sanitar Veterinară și pentru Sigurnța Animalelor (DSVSA) Satu Mare.

pesta porcina
Au existat și persoane iresponsabile, care datorită comerțului ilicit cu suine, traficate din alte județe, au făcut că în data de 29.10.2018 , să fie confirmate cinci focare de boală, în exploatații non profesionale de la periferia localității Dindești, se arată în comunicatul de presă al DSVSA Satu Mare.
Având în vedere situația epizootologică actuală, cu privire la existența celor patru focare de Pestă Porcină Africană în localitatea Bocicău, a două în localitatea Tarna Mare, una în Gherța Mare și cinci focare apărute în Dindești, confirmate de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, informăm crescătorii de animale, că riscul foarte mare îl constituie rezervoarele naturale ale virusului reprezentate de porcii mistreți dar și porcii domestici, în cazul în care aceștia intră în contact direct cu cei bolnavi.
Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.
În localitățile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă scoaterea animalelor din exploatațiile non profesionale, precum și orice fel de mișcare a suinelor în localitate sau între localități.
Înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. Reprezentând, împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite și numai cu respectarea regimului de filtru.
Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.
DSVSA reamintește crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.
Se vor aplica măsuri de igienă/biosecuritate corespunzătoare, reprezentate și de schimbarea hainelor si încălțămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind  aplicate și tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreți, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane;
DSVSA reamintește, și pe această cale, că toți crescătorii de suine, atât cei din exploatațiile profesionale, cât și cei din exploatațiile non profesionale, au obligația ca orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fi anunțată imediat medicului veterinar concesionar, medicului veterinar oficial, precum și DSVSA -ului Satu – Mare.
DSVSA atenționează crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.
DSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, cetățenii sunt rugați să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.