Având în vedere cele cinci focare de pestă porcină confirmate în localitatea Dindești, pe lângă măsurile specifice, conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Satu Mare solicită sprijinul populației din zona Careiului pentru a împiedica răspândirea bolii.

pesta porcina

Conducerea DSVSA Satu Mare le cere cetățenilor să fie atenți de unde își procură carnea de porc. ”În rugăm pe cetățeni să cumpere carne de porc numai din unități specializate pentru a preveni răspândirea bolii, chiar dacă pesta porcină nu afectează și nu se transmite la oameni. În cazul în care vor să cumpere porci pentru sacrificare să achiziționeze doar animale verificate de medicii veterinari”, a declarat directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța.
Conducerea DSVSA Satu Mare avertizează asupra riscului de răspândire a bolii de către samsarii de porci. ”De asemenea, rugăm populația să fie foarte atentă cu samsarii care vin și aduc purcei sau porci de vânzare din alte zone. Riscul de a cumpăra porci infectați și de a răspândi astfel boala cale este foarte mare”, a adăugat directorul Nicolae Dumuța.
Cetățenii care dețin porci în gospodăriile proprii sunt rugați să anunțe imediat autoritățile veterinare în cazul unor suspiciuni de boală. ”Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Satu Mare. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”
Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Măsuri pentru evitarea pestei porcine recomandate de DSVSA Satu Mare:
Anuntați medicul veterinar dacă porcul dumneavostră nu mănâncă și stă mai mult culcat (nu sacrificați porcul înainte de inspecția medicului veterinar)
Vânzarea sau cumpărarea de porci poate aduce pesta porcină în gospodăria și localitatea dumneavoastră
Tineți porcii în spații/adăposturi închise, fără posibilitate de contact cu alți porci sau porci mistreți
Încălțămintea și hainele destinate îngrijirii porcilor să fie folosite numai pentru această activitate
Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie (lături)
Feriți porcii de orice contact cu porci mistreți, carne de mistreț, cadavre/resturi de mistreți, iarbă/lucernă prospătă cosită din zone în care pot exista mistreți
Evitați vizitele altor persoane în zona spațiului/adăpostului cu porci