Luarea unei decizii privind aprobarea protocolului de colaborare între Municipiul Carei și Asociația Pentru Protecția Animalelor Puffi a fost amânată. În ședința de azi a Consiliului Local Carei, președintele Asociației Puffi, Maria Ardelean, a declarat că refuză semnarea protocolului în forma propusă de administrația locală.

Maria Ardelean Puffi

Principala problemă invocată de către președintele Asociației Puffi, Maria Ardelean, a fost legată de conținutul protocolului propus. Potrivit acesteia, asociația va accepta un protocol de colaborare, nu unul de ”subordonare”, cum l-a caracterizat pe cel supus discuției.
Președintele Maria Ardelean a declarat ca ”absurdă” pretenția administrației locale ca, în cazul încheierii protocolului, asociația să se oblige să nu mai existe câini comunitari pe străzile Careiului. Asta în condițiile în care Poliția Locală nu este implicată în identificarea celor care își abandonează animalele pe stradă. Președintele Maria Ardelean a arătat că accentul ar trebui pus pe sterilizarea câinilor, în condițiile în care aceasta este obligatorie, potrivit legii. În schimb, doar Poliția Locală este abilitată să aplice amenzile în astfel de cazuri. Mai mult, un număr mare de câini care ajung pe străzile Careiului provin din cele 14 comune învecinate. Cu toate acestea, primarii lor nu sunt interesați de organizarea, cu sprijinul Asociației Puffi, a unor campanii de sterilizare gratuită. Președintele Maria Ardelean s-a declarat revoltată și de prevederea din contract, potrivit căreia, Primăria Carei nu poate să plătească mai mult de 14 zile pentru cazarea unui câine în adăpostul asociației, pe motiv că acest lucru este interzis de legislația în vigoare.
Viceprimarul Ludovic Keizer s-a arătat revoltat vizavi de refuzul președintelui Maria Ardelean de a semna protocolul, spunând că respectivul protocol conține doar obligații la adresa administrației locale și nicio obligație la adresa asociației. Președintele Comisiei Juridice a Consiliului Local, avocatul Eva Mărginean, a arătat că se tot discută de mai mulți ani pe tema acestor deficiențe în activitatea Poliției Locale, însă fără prea mari rezultate.
Primarul Eugen Kovacs a lăudat activitatea Asociației Puffi și a propus amânarea luării unei decizii, delegândul pe viceprimarul Ludovic Keizer și pe membrii Comisiei Juridice să negocieze o formă de protocol care să fie acceptat de conducerea asociației.
În decursul ultimilor ani, Asociația Puffi a sterilizat 1.760 de câini, 200 de pisici și a dat spre adopție 1.100 de câini.

În cazul în care Asociație Puffi nu semnează un protocol de colaborare, Primăria Carei trebuie fie să caute un alt partener, fie să își înființeze un serviciu propriu specializat în gestionarea câinilor fără stăpân.