Prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook, preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Carei, Dan Bontea, critică decizia de organizare a Referendumului pentru redefinirea familiei, invocând costul ridicat al acestuia şi faptul că România ar avea alte priorităţi stringente.

bontea

Redăm integral postarea liderului PNL Carei:
„Ca și cetățeni, suntem chemați la referendum, pentru a ne pronunța dacă suntem de acord cu schimbarea definiției familiei din Constituție, în așa fel încât formularea “căsătoria liber consimțită între soți” să fie schimbată în „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Modificarea ar înlocui acest cuvânt cu ideea că soții pot fi doar un bărbat și o femeie. Nimic mai clar, mai etic şi moral, până aici.
Dar totul pentru 43 de milioane de euro!
Oare s-au plictisit domnii parlamentari de prea multe investiții? Să fie actul medical și condițiile din spitale la nivelul standardele de sănătate ale cetațeanului. Învățămantul să aibă dotările și resursele mai mult decât calitative? Că, în an centenar, circulăm decent de la Satu Mare la Constanța, pe autostrăzi sau cu trenuri de mare viteză?
Adică acest guvern PSD- ALDE, care din indiferenta sa, a lăsat în ultimul an mai mulți bolnavi să moară, deși aveau strânsă suma necesară tratamentului, guvern indiferent al unei țări în care se dărâmă școlile peste elevi, țara în care ne internăm și ieșim din spital mai bolnavi decât am fost, iar dacă protestăm, că doar noi îl finanțăm, ne gazează, aruncă 43 de milioane de euro pentru că singura noastră problemă sunt homosexualii? Cheltuiește pentru ceva ce putea aștepta!
Acești bani, așa cum spuneam, bani plătiți de NOI cei MULȚI, ar fi nevoie să fie acum alocați pentru construirea a două ori trei spitale, a câtorva zeci de kilometri de autostradă, cale ferată de mare viteză, etc. În momentul de faţă, una dintre priorităţile de pe agenda guvernului ar fi trebuit, probabil, să fie referendumul pe tema „Fără penali în funcţii publice”.
Decizia CCR spune clar că, în Constituția actuală, prin căsătorie se înțelege numai uniunea dintre bărbat și femeie. Cum deciziile Curţii Constituţionale au aceeaşi putere ca şi Constituţia, rezultă că, de jure, căsătoria este constituţional definită ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Iar cum CCR a interpretat semnificaţia termenului „soţi” ca fiind „bărbat şi femeie”, este evident că e de prisos acest referendum pentru a „redefini” căsătoria.
Să revenim la referendumul familiei.
Întrebarea la care ar trebui să răspundă cetățenii va fi: “Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Adică ce, mai exact? Unde se face referire, cu subiect și predicat, la scopul referendumului? Proverbul spune că „scopul scuză mijloacele” și-l intuesc ca fiind azi foarte de actualitate. Înțeleg că aceasta este intrebarea standard, stabilită în Legea 3 din februarie 2000, Legea cadru a referendumului, dar altfel spus, tot prin Parlament vor trece și legile justiției, revizuite în favoarea lor, legea grațierii, revizuită tot în favoarea lor, și numai a lor. Să nu uităm că la noi totul este posibil!
Mă duc şi mai departe și pun o altă întrebarea? Că doar tot e la modă… Oare acest referendum nu se dorește pus astfel pentru a distrage atenția publică de la un subiect foarte important, Legea Offshore? Avem un zăcământ de gaze în Mare Neagră, estimat la 40 miliarde de euro, care ne asigură independența energetică pe mulţi ani, dar îl oferim prin puterea pixului unui om, spre exploatare unor firme de profil, pentru o redevenţă de circa 3,5%, mult mai mică decât în alte state europene. Dar e normal ca pentru noi, consumatorii, prețul gazului să crească, aliniindu-se la valoarea celui din UE?
În consecință, asta e intr-o țară în care o organizație zbiară în stânga și în dreapta că 3 milioane de români au semnat pentru modificarea constituției, neținând cont că populația țării ăsteia trece lejer de 15 milioane de persoane cu drept de vot.”