Opinie. Comemorarea lui Avram Iancu, transformată în bâlci ieftin la Carei

Comemorarea eroului naţional Avram Iancu care a avut loc duminică în Carei a fost umbrită de un moment penibil al cărui protagonist a fost nimeni altcineva decât preşedintele ASTRA Carei, Daniela Ciuta, organizatorul evenimentului, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Foştilor Refugiaţi din Carei.

opinie

Din postura de principal organizator al evenimentului, Daniela Ciuta a comis-o din nou. După cum era de aşteptat, a ţinut un discurs îndreptat împotriva primarului municipiului Carei, Eugen Kovacs, pe care l-a acuzat de tot felul de chestii vrute şi nevrute, conform obişnuitelor compuneri care pot fi citite pe portalul Buletin de Carei. Un portal pe care preşedinta ASTRA Carei îl administrează după cum îi pofteşte inimioara în meciurile sale cu primarul Kovacs, cel care la alegerile locale din 2016 l-a învins în mod umilitor pe soţul său în cursa pentru funcţia de primar al Careiului.
Careienii participanţi la eveniment, care ştiu că nu are niciun rost să o contrazică, aplicând zicala „cel mai deştept cedează”, au lăsat-o să-şi spună obişnuitele discursuri anti-Kovacs. Însă pentru preşedintele filialei Satu Mare a Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra, a fost prea de tot. Acesta a contrazis-o pe Daniela Ciuta în privinţa bustului lui Avram Iancu, arătând că a fost invitat de primarul Kovacs pentru a discuta despre reabilitarea monumentului. Atât i-a trebuit Danielei Ciuta, care l-a acuzat pe primar că sfidează asociaţiile culturale româneşti din Carei, referindu-se probabil la ASTRA şi la Asociaţia Foştilor Refugiaţi, purtând discuţii cu preşedintele unei asociaţii judeţene.
Puţinii participanţi la eveniment nu au mai ştiut cum să reacţioneze. Unora le-a venit să râdă, gândindu-se la ce replică usturătoare a primit Daniela Ciuta şi cum a reacţionat aceasta. În schimb, altora le-a venit să plângă, realizând că un moment comemorativ solemn, cu profunde semnificaţii istorice, a fost transformat într-un adevărat bâlci chiar de către principalul organizator. Oricum, cei mai mulţi dintre participanţi au plecat acasă cu un gust amar.
Când şi-a redactat articolul publicat pe portalul Buletin de Carei, Daniela Ciuta s-a dezlănţuit împotriva tuturor acelora pe care îi considera probabil vinovaţi de eşecul evenimentului. După cum era de aşteptat, a început cu administraţia locală, fiind supărată că nimeni din conducerea Primăriei Carei nu a participat la evenimentul pe care ea l-a organizat. Nu mai este un secret pentru niciun careian faptul că, din cauza atacurilor, denigrărilor şi tentativelor de învrăjbire între etnii, conducerea Primăriei Carei nu participă de ani de zile la niciun eveniment organizat de Daniela Ciuta şi de asociaţiile în conducerea cărora numai ea ştie cum a ajuns.
Apoi a reclamat că invitaţia oferită Primăriei Carei nu a fost postată pe pagina oficială a administraţiei locale. La fel ca şi de alte dăţi, Daniela Ciuta a dus la Primăria Carei o singură invitaţie, invocând lipsa de fonduri, şi cerând ca aceasta să fie distribuită primarului, viceprimarului şi tuturor consilierilor locali, confundându-i probabil cu o turmă. Opinie de Carei se oferă ca, la viitorul eveniment pe care îl va organiza, să o sponsorizeze pe Daniela Ciuta cu 20-30 de lei, astfel încât să poată tipări câte o invitaţie pentru fiecare persoană pe care vrea să o invite, după cum se procedează în mod normal în astfel de situaţii. Preşedintele ASTRA Carei nu a transmis niciunuia dintre cei care se ocupă de paginile Primăriei Carei că ar dori ca evenimentul să-i fie anunţat public. Având în vedere că a avut procese de calomnie cu fiecare dintre ei, ar trebui să aibă obrazul gros ca să vină cu o asemenea solicitare.
Daniela Ciuta s-a supărat şi pe preoţii ortodocşi şi greco-catolici ai celor cinci biserici din Carei pe motiv că doar un singur preot ortodox a participat la evenimentul pe care l-a organizat. Nu i-a uitat nici pe cei care „au refuzat să facă cunoscut evenimentul deşi au fost invitaţi şi rugaţi să o facă”, însă fără să-i nominalizeze.
Cele petrecute la comemorarea de duminică ar trebui să-i dea de gândit Danielei Ciuta, atât în calitate de organizator de evenimente culturale cât şi de jurnalist consacrat. Nu de alta, dar la evenimentele pe care le organizează participă tot mai puţină lume. Majoritatea participanţilor o fac de musai, temându-se să nu fie apoi atacaţi pe portalul Buletin de Carei, cum au fost atacaţi acum preoţii ortodocşi şi greco-catolici. Încet- încet, va veni şi vremea când celelalte asociaţii româneşti din Carei şi din judeţ vor refuza şi ele să mai participe la astfel de evenimente, transformate în bâlci chiar de către principalul organizator doar pentru a-şi satisface plăcerea de a-l ataca pe primarul Kovacs, invocând pretinse discriminări pe criterii etnice. Măcar va avea mai multe persoane de atacat în articolele despre evenimentele la care vor participa doar persoanele din anturajul familial.
Szasz Lorand