PENIBIL. Tanti Ileana a rememorat zilele dinaintea expulzării din 1940, deși avea atunci doar un an

Fac ce fac unii și reușesc să arunce în derizoriu comemorarea unui moment tragic al istoriei românești, Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Vicepreședintele Asociației Refugiaților Carei și președinte al ASTRA Carei, Daniela Ciuta, a dus-o ieri la Satu Mare pe tanti Ileana din Ianculești pentru a rememora ”grozăviile din 1940”. Singura problemă este că la data respectivă tanti Ileana a avut în jur de un an.

bula1

”Cel mai emoţionant moment a fost cel în care una dintre supravieţuitoarele atrocităţilor comise la Ianculeşi în 1940 a rememorat zilele dinaintea expulzării. Tanti Ileana din Ianculeşti a fost şi este o luptătoare şi a avut puterea de a trece peste traume şi de a povesti grozăviile din 1940”, a scris despre comemorarea de ieri, din Satu Mare, Daniela Ciuta pe portalul Buletin de Carei, pe care îl deține.
Interesant este faptul că în 2013, tot pe portalul Buletin de Carei a apărut o declarației dată de tanti Ileana din Ianculești, care spunea că a împlinit vârsta de 74 de ani. La un simplu calcul aritmetic, rezultă că tanti Ileana din Ianculești s-a născut în anul 1939.
În concluzie, la comemorarea organizată ieri la Satu Mare tanti Ileana din Ianculești a rememorat ”ororile și grozăviile” din toamna anului 1940, când avea vârsta de un an. No comment!

bula3
Este păcat că, prin astfel de gesturi, vicepreședintele Asociației Refugiaților Carei și președinte al ASTRA Carei, Daniela Ciuta, aruncă în derizoriu comemorarea unui moment tragic al istoriei neamului românesc. Dacă chiar vroia o mărturie credibilă despre acele vremuri, putea să ducă la Satu Mare un ianculeștean care avea măcar vreo 4-5 ani în toamna anului 1940. În schimb, să pui o tanti să-și povestească amintirile de la vârsta de un an, prezentându-le drept autentice, sună a mistificare a istoriei. Probabil că vicepreședintele Asociației Refugiaților Carei și președinte al ASTRA Carei, Daniela Ciuta, a uitat de articolul pe care l-a publicat pe portalul Buletin de Carei în 2013, pe baza căruia se poate calcula exact anul în care s-a născut tanti Ileana.