Deputat al României, în ţinută de ştrand la ședința Consiliului Local Carei

O prezență neașteptată a fost înregistrată la ședința de ieri a Consiliului Local Carei. Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a venit să se intereseze de soarta locatarilor din locuințele sociale ale Primăriei Carei, la invitația proprietarului portalului Buletin de Carei, Daniela Ciuta, soția consilierului local Ilie Ciuta. Şi nu oricum, ci costumat în ţinută de ştrand.

La începutul şedinţei, nimeni nu ştia că în sală de află un deputat al României. Privindu-l pe bărbatul care a venit în pantaloni scurţi împreună cu jurnalista Daniela Ciuta, participanţii au crezut că e vorba de vreun nou colaborator al portalului Buletin de Carei.
Abia la finalul şedinţei, bărbatul s-a prezentat ca fiind deputatul de Cluj Adrian Dohotaru. Ales pe listele USR, în prezent independent, deputatul a ridicat problema familiilor care trăiesc în condiții semilegale în locuințele sociale din zona Gării. Aceasta este una din temele favorite ale proprietarului portalului Buletin de Carei, Daniela Ciuta, care reclamă faptul că familiile respective au fost somate să plătească curentul pe care îl consumă gratuit de ani în șir. De altfel, deputatul Dohotaru a recunoscut franc că a venit la ședință la invitația redacției Buletin de Carei.
Primarul Careiului, Eugen Kovacs, i-a explicat deputatului cum stă de fapt situația. În urma retrocedărilor începute la finele anilor ’90, mai multe familii nevoiașe au fost evacuate de proprietarii imobilelor retrocedate. Pentru a nu le lăsa în stradă, administrația locală le-a permis să stea în diverse imobile pe care le avea în proprietate, cum e imobilul de pe strada Gării, imobilul de pe strada Doina sau fostul internat al Liceului Agricol. Ani în șir, familiile respective nu au plătit nici chirie și nici contravaloarea utilităților consumate, lucru care a dus la acumularea unor datorii însemnate.
Pentru a rezolva problema și a muta cele aproximativ 90 de familii în spații care să ofere condiții decente de trai, Primăria Carei ar avea nevoie de circa trei milioane de euro pentru construirea de locuințe sociale, a arătat primarul Kovacs. Întrucât bugetul local nu poate suporta o asemenea investiție, Primăria Carei a depus un proiect în acest sens în cadrul Programului Operațional Regional. Din păcate, până în prezent nu s-a alocat niciun leu pe această axă. Profitând de prezența deputatului, primarul Kovacs i-a cerut sprijinul în vederea deblocării fondurilor pentru axa în cauză.
Deputatul Adrian Dohotaru a înțeles care este situația acestor locuințe sociale din Carei, pe care le-a numit ”zone de locuit informale”. N-a făcut scandal, cum probabil s-ar fi aşteptat jurnalista care l-a invitat, dovedind că este un om cu simţul realităţii.

bula1
P.S. Ne aşteptam ca distinsa jurnalistă Daniela Ciuta, cea atât de atentă la respectarea codului vestimentar de către alţi jurnalişti, să remarce ţinuta de ştrand a invitatului său. Cu atât mai mult cu cât aceste este deputat al României şi a participat la o şedinţă solemnă a Consiliului Local Carei, nu la o şuetă cu consilierii într-un ştrand. Nu de alta, dar Daniela Ciuta l-a denigrat mai bine de un an pe jurnalistul Megyeri Tamas, fost consilier al primarului Kovacs, pentru că a participat în pantaloni scurţi la un eveniment cultural din Carei. Însă Daniela Ciuta nu a mai fost dispusă să aplice acelaşi standard vestimentar când a venit vorba de invitatul său, nimeni altul decât un deputat al României. Până şi fotograful care îl însoţea pe Adrian Dohotaru, probabil vreun consilier de la cabinetul parlamentar, avea o ţinută potrivită evenimentului.