Satul Ianculeşti a îmbrăcat azi straie de sărbătoare cu ocazia celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Moţilor “Zilele Iancului”. O ediţie cu totul şi cu totul specială, desfăşurată în Anul Centenarului, atât din punct de vedere al participării cât şi al organizării.

DSC_0478

Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc, conform tradiţiei, la statuia eroului naţional Avram Iancu din centrul satului Ianculeşti. După intonarea Imnului de Stat, protopopul ortodox de Carei, Florian Mocan, şi preotul paroh Mircea Oneţ au oficiat un parastas de pomenire a Crăişorului Munţilor.
Oficiile de gazdă au fost făcute de către reprezentantul satului Ianculeşti în Consiliul Local Carei, consilierul Ioan Oneţ. În discursul său, Oneţ a evocat personalitatea istorică a lui Avram Iancu, în contextul în care în acest an sărbătorim împlinirea unui secol de la desăvârșirea statului național român. De asemenea, Ioan Oneţ a prezentat un scurt bilanţ a activităţii sale de reprezentant al satului, realizările constând în asfaltarea tuturor străzilor din localitate şi inaugurarea capelei mortuare, sfinţită în cursul zilei de ieri de către arhireul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, PS Timotei Sătmăreanul. Reprezentantul ianculeştenilor le-a mulţumit primarului Eugen Kovacs şi colegilor săi din Consiliul Local Carei pentru sprijinul acordat în dezvoltarea satului.
Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, i-a lăudat pe ianculeşteni pentru patriotismul lor şi i-a asigurat de tot sprijinul său şi al administraţiei locale, în condiţiile în care sunt reprezentaţi de persoane cu care se poate lucra şi colabora. Primarul Kovacs a adăugat că cei care încearcă să-i manipuleze pe ianculeşteni pentru a crea conflicte şi tensiuni inutile trebuie ignoraţi cu desăvârşire.
Au mai luat cuvântul directorul Cancelariei Prefectului, Cecilia Marinescu, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu – filiala Satu Mare, Mircea Dobra, preşedintele executiv al PSD Satu Mare, consilierul judeţean Ciprian Ardelean, consilierul judeţean PNL Beniamin Urs, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, şi preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Satu Mare, Alexandru Horvat.
Manifestările au continuat cu depuneri de coroane la bustul eroului naţional Avram Iancu. Au fost depuse coroane din partea: Instituţiei Prefectului, Primăriei Carei, a Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu , a Asociaţiei Unirea 2009 şi a altor câteva asociaţii. Din partea partidelor politice, au fost depuse coroane de către delegaţiile PSD, ALDE şi PNL.
Zilele Iancului au continuat seara cu un program folcloric. Invitații speciali ai evenimentului au fost interpreții de muzică populară Ionuț Fulea și Alexandru Pugna. Pe scenă au mai evoluat Tulnicăresele din Ianculești, Grupul Folcloric de la Marna Nouă, Ansamblul Folcloric Doruri Sătmărene și Ansamblul Folcloric Vergelul din Oradea.