Fostul ofiţer în cadrul Compartimentului Urmăriți General din cadrul IPJ Satu Mare, poliţistul Sebastian Morar, a fost prins din nou în timp ce desfășura activități de contrabandă cu țigări ucrainene, în cadrul unei grupări extrem de bine organizate. Morar a fost condamnat în 2011 la cinci ani și jumătate de închisoare pentru că, din postura de polițist, a sprijinit o grupare de contrabandiști din zona Halmeului, condusă chiar de către cumnatul său.

mascati
Gruparea lui Morar, destructurată de DIICOT
La data de 02.08.2018, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au efectuat un număr de 51 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş, Arad şi Bihor, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi ucraineni, specializat în contrabanda cu ţigarete de provenienţă extra comunitară.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că grupul infracţional era foarte bine organizat, fiecare membru având roluri precise în derularea activităţilor infracţionale, în ceea ce priveşte trecerea ţigărilor peste frontieră, transportul şi depozitarea acestora în diferite locaţii şi comercializarea lor către diferiţi clienţi.
Pe timpul monitorizării s-au confiscat de la membrii grupului, în urma unor acţiuni punctuale, peste 55.000 de pachete cu ţigarete în valoare de 610.000 lei, cantitate care urma să fie introdusă ilegal în ţară în vederea comercializării.
Anchetatorii au ridicat în vederea continuării cercetărilor mai multe baxuri cu ţigări de provenienţă ucraineană, înscrisuri şi indicii care atestă implicarea celor vizaţi în activităţi infracţionale, telefoane mobile şi cartele telefonice în diferite reţele, importante sume de bani în lei şi valută, arme cu lunetă şi muniţie aferentă obţinută ilegal, droguri.
Gruparea anihilată de către DIICOT era coordonată de către fostul polițist Sebastian Morar, pe numele căruia Tribunalul Satu Mare a emis sâmbătă un mandat de arestare pe 30 de zile. Alți șase membri ai grupării au fost puși sub control judiciar de către procurorii DIICOT.
Morar, prins în 2009 de către DNA
În martie 2009, procurorii DNA l-au reţinut pe Sebastian Morar în urma unei ample operaţiuni derulate sub numele “Forţe întrunite”, care a vizat destructurarea grupărilor de contrabandişti de ţigări din zona Halmeu- Porumbești. Contrabandiștii beneficiau de complicitatea polițistului Sebastian Morar, cumnat cu unul dintre liderii acestor grupări, și a unor polițiști de frontieră. Curtea de Apel l-a condamnat în 2011 la cinci ani și jumătate de închisoare.
Imediat după ce a ieșit din închisoare, Sebastian Morar și-a reluat activitățile în domeniul contrabandei. S-a și descurcat o perioadă, însă acum a căzut în plasa procurorilor DIICOT.