Tertipurile penibile ale soţilor Ciuta, anulate de instanţa de judecată

Deşi pozează în mari justiţiari, consilierul local careian Ilie Ciuta şi soţia sa, Daniela Ciuta, proprietara şi editoarea portalului Buletin de Carei, refuză să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute într-o sentinţă rămasă definitivă de aproape cinci luni. Tertipurile la care au recurs pentru a se sustrage de la îndeplinirea unei simple obligaţii de a prezenta scuze publice au fost respinse de instanţa de judecată. Oare ce vor mai inventa pentru a se sustrage obligaţiei care le revine printr-o sentinţă definitivă a Justiţiei Române?

ciutalai

 

Nici măcar demararea executării silite nu a reuşit să-i determine pe justiţiarul consilier local Ilie Ciuta, fost candidat fără succes la funcţia de primar al Careiului, şi pe justiţiara sa soţie, Daniela Ciuta, proprietara şi editoarea portalului Buletin de Carei, preşedintă a ASTRA Carei şi vicepreşedintă a Asociaţiei Foştilor Refugiaţi -filiala Carei, să-şi respecte obligaţia de a prezenta scuze publice celui pe care l-au dat în judecată la începutul anului 2016, cerându-i 100.000 de euro.
Deşi soţii Ciuta pozează în mari justiţiari, reclamând încălcări ale legii la tot pasul, aceştia au recurs la un tertip ieftin pentru a ocoli spiritul legii. Mai precis, au tipărit două coli A4 cu nişte scuze pe care le-au amplasat pe două panouri publicitare aflate în proprietatea firmei care editează Buletinul de Carei, firmă deţinută şi administrată de Daniela Ciuta. Unul dintre panouri este situat în mijlocul unui rond de tradafiri, iar celălalt pe spaţiul verde, în capătul unei parcări, fără niciun acces pietonal. Chiar dacă cineva ar fi zărit cele două coli A4, tipărite cu caractere mărunte, nu s-ar fi putut apropia pentru a le citi întrucât ar fi riscat să fie amendat pentru încălcarea spaţiului verde de către Poliţia Locală. Cele două coli A4 ar fi fost expuse timp de două ore, spun soţii Ciuta, însă nu au putut dovedi că ele n-au fost postate doar timp de câteva minute până au făcut pozele pe care le-au depus în instanţă.
Pe baza acestui tertip au formulat o contestaţie, încercând să pozeze în victime ale executării. Spre ghinionul soţilor Ciuta, instanţa a respins ca neîntemeiată contestaţia. Pe lângă faptul că toate cheltuielile de executare rămân în sarcina lor, instanţa le-a repins tertipul cu scuzele de pe panourile de afişaj. Astfel, soţii Ciuta trebuie să îşi ceară scuze public de la Szasz Lorand! Decizia Judecătoriei Carei poate fi atacată de către soţii Ciuta în termen de 10 zile de la comunicare. La cât de bine este motivată, nu prea are rost. Dar nu este exclus ca aceştia să încerce să mai tragă de timp, atacând-o doar de dragul atacului.
De asemenea, Tribunalul Satu Mare a pus capăt unui alt tertip al soţilor Ciuta, prin care au încercat să mă pună în imposibilitatea de a respecta sentinţa. În cererea de chemare în judecată, aceştia au inclus trei articole apărute în Gazeta de Nord-Vest, susţinând în mod fals că au fost publicate pe Opinie de Carei. De-a lungul procesului, au trecut sub tăcere acest aspect. După cum n-au pomenit de el nici atunci când au atact sentinţa la Curtea de Apel Oradea, insistând doar să fiu obligat să le plătesc 100.000 de euro. Prin urmare, în sentinţă se specifică că trebuie să îndepărtez cele trei articole de pe portalul Opinie de Carei. Având în vedere că nu au apărut acolo niciodată, condiţia este îndeplinită din start.
După ce sentinţa a rămas definitivă, soţii Ciuta au început să mă someze să şterg de pe Gazeta de Nord-Vest cele trei articole despre care au susţinut în mod fals că se află pe Opinie de Carei. Mizau pe faptul că, datorită relaţiilor nu tocmai cordiale cu patronatul Gazetei de Nord-Vest, nu voi putea obţine niciodată ştergerea celor trei articole şi astfel nu îmi voi putea îndeplini integral obligaţiile prevăzute în sentinţă.
Convins că m-a prins la înghesuială, consilierul Ilie Ciută s-a adresat Tribunalului Satu Mare. Lămurind sentinţa, Tribunalul Satu Mare a specificat clar că nu trebuie să şterg absolut niciun articol de pe Gazeta de Nord-Vest. Asta pentru că soţii Ciuta au specificat (în mod fals) în cerea de judecată că ele ar fi apărut pe Opinie de Carei, Gazeta de Nord-Vest nu a fost parte în proces, plus că nici în cadrul dezbaterilor şi nici la recurs nu au semnalat unde au apărut în realitate articolele reclamate. Astfel, tertipul îndelung premeditat a rămas, pur şi simplu, fără obiect.
Având în vedere toate aceste aspecte, aştept în continuare scuzele publice din partea soţilor Ilie şi Daniela Ciuta. Sper ca de această dată să le prezinte în mod corect, în spiritul şi litera legii. Până acum, în loc de scuze am primit doar articole denigratoare pe Buletin de Carei, din partea Danielei Ciuta, şi postări în acelaşi ton pe profilul de politician al consilierului local Ilie Ciuta. Plus două plângeri la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării din partea unor persoane din anturajul familiei. Era să uit de sesizarea împtriva mea la Curtea de Conturi, depusă cel mai probabil de Ilie Ciuta, care însă nu s-a confirmat.
Szasz Lorand
P.S. Consilierul local Ilie Ciuta se consideră probabil foarte inspirat când îmi scrie numele „Szesz”, însemnând „alcool” în limba maghiară. Dacă tot suntem la sortimente de băuturi alcoolice, şi eu aş fi putut să-l fac „rom”, dar refuz să cobor la un asemenea nivel „intelectual”.