Pe vremea când era lider al PSD Satu Mare şi senator al României, în anul 2012, Valer Marian îl considera pe poliţistul Adrian Bota un corupt. Însă după ce a fost trimis în judecată de către DNA pentru complicitate la şantaj în formă agravantă, ex-senatorul Valer Marian şi-a schimbat percepţia despre Bota. Din corupt, acesta a devenit o victimă a „sistemului” şi a procurorului de caz pentru fostul senator, ajuns la rândul său inculpat. Culmea coincidenţei este că ambii au fost anchetaţi şi trimişi în judecată de către acelaşi procuror anticorupţie.

marian bota

Bota, un corupt în ochii senatorului Marian
La protestul organizat în Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare în martie 2012, senatorul Marian Valer, pozând în mod penibil într-un Che Guevara autohton, a a prezentat „prima dezvăluire (…) care vizează o serie de lideri şi de directori importanţi ai PDL Satu Mare”. După ce protestatarii au format un cordon viu în jurul ex-senatorului Valer Marian şi al ziariştilor prezenţi la miting, fostul lider al PSD Satu Mare a amintit dosarele de corupţie în care ar fi fost implicaţi lideri şi sponsori ai PDL Satu Mare. Fostul senator a pomenit şi de dosarul în care era implicat soţul preşedintei Organizaţiei Municipale de Femei a PDL, Laura Bota, nimeni altul decât ex-poliţistul Adrian Bota, condamnat definitiv de către Curtea de Apel Oradea în cursul zilei de ieri la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. La vremea respectivă, poliţistul Bota era protagonistul unui alt dosar de corupţie, în care era acuzat că l-a scos basma curată pe un fost preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare în schimbul unui cabinet medical. Pe atunci, ex-senatorul Valer Marian poza într-un justiţiar providenţial care a depăşit limitele judeţului Satu Mare, luând în vizor întreaga ţară. Atunci nu ştia ce suprize îi rezervă soarta, ajungând peste câţiva ani să fie el însuşi pus sub acuzare de către procurorii anticorupţie.

protest valer marian
Valer Marian la protestele din 2012, când era Che Guevara şi justiţiar, iar Bota era un corupt

Percepţia lui Valer Marian s-a schimbat după ce a fost inculpat
După ce a fost trimis în judecată de către DNA Oradea pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj în formă agravată, fostul senator Valer Marian şi-a schimbat brusc percepţia despre corupţie, în general, şi despre Bota, în particular. Coincidenţă sau nu, Bota fusese trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie, instrumentat de acelaşi procuror anticorupţie care l-a trimis în judecată şi pe Valer Marian. Noul dosar a fost întocmit de procurorii anticorupție ca urmare a denunțurilor fraților Costin și Mircea Condor, de la care polițistul Bota a pretins și a primit o șpagă în valoare totală de 180.000 de euro pentru a-l ajuta pe Mircea Condor să iasă din închisoare. În acest dosar, Bota fusese trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată şi spălare de bani.
Apropierea dictată de interese penale dintre ex-poliţist şi ex-senator a devenit vizibilă în cursul acestui an. Ca urmarea a rechizitoriilor întocmite de unul şi acelaşi procuror, Bota fusese condamnat în primă instanţă de Tribunalul Satu Mare la patru ani şi jumătate de închisoare, iar apelul său şi al DNA era în curs de judecare la Curtea de Apel Oradea. Fostul senator Valer Marian devenise din martorul care „nici usturoi n-a mâcat, nici gura nu-i miroase” un acuzat în dosarul fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, fiind trimis şi el în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj în formă agravantă. Dosarul se află în prezent pe rolul Tribunalului Satu Mare.
Inculpatul Marian, apărătorul inculpatului Bota
Astfel, în luna ianuarie a acestui an, Valer Marian a început să publice pe site-ul Avertisment.net articole în care îi lua apărarea lui Bota şi acuza procurorii DNA Oradea de pretinse abuzuri. Oficial, site-ul Avertisment.net îi aparţine jurnalistului răpit în Irak, Ovidiu Ohanesian, care, culmea concidenţei, a fost angajat la fostul cabinet senatorial al lui Valer Marian. Însă trebuie avut în vedere faptul că fostului senator îi place să controleze publicaţii „din umbră şi penumbră”, cum a procedat şi în cazul cotidianului Gazeta de Nord-Vest Satu Mare în perioada 2008-2013. Articolelepublicate sub semnătura lui Valer Marian pe site-ul Avertisment.net au fost preluate de Cotidianul.ro, în timp ce informaţiile cuprinse în acestea au fost publicate şi de Evenimentul Zilei.

avertisment
Detonarea pusă la cale de Bota şi Marian nici măcar n-a fâsâit în instanţă

Ultimul articol semnat de Valer Marian referitor la dosarul lui Bota, intitulat pompos „Un martor al acuzării detonează DNA”, a apărut chiar cu câteva zile înainte de pronunţarea sentinţei definitive de către Curtea de Apel Oradea. Articolul „bombă” care dezvăluia presupuse abuzuri ale procurorului de caz se baza pe informaţiile furnizate de sătmăreanul Csorsz Nicolae, condamnat definitiv într-un alt dosar instrumentat de DNA Oradea. Acest Csorsz Nicolae fusese ani în şir un adversar declarat al lui Adrian Bota, însă condamnarea şi sechestrele dispuse de instanţă par să-l fi pus la cheremul lui Bota şi Marian. După cum era de aşteptat, marile „dezvăluri” ale lui Valer Marian au fost publicate de Cotidianul.ro. A publicat un articol pe această temă şi Evenimentul Zilei, însă sub rezerva faptului că acuzaţiile îi aparţin fostului senator. Se pare că joi seara ar fi apărut şi o ştire la România TV legată de acest caz.
Presa serioasă nu l-a uitat
În schimb, nicio instituţie mass-media seriosă, ai cărei patroni nu au probleme cu DNA, nu a preluat „dezvăluirile” fostului senator. Se pare că presa centrală n-a uitat de episoadele în care Valer Marian s-a crezut un fel de Litvinenko de Satu Mare, acuzând serviciile secrete că i-au îmbolnăvit creierul, respectiv de episoadele în care a pretins că este spionat din satelit, atrăgându-şi porecla de „senatorul OZN”, că a fost exclus din PSD ca urmare a demersurilor Ambasadei SUA la Bucureşti. Să nici nu mai pomenim de numerosele acuzaţii şi denunţuri senatoriale care nu s-au confirmat, cum ar fi cel legat de presupusa homosexualitate a fostului premier şi lider al PSD Victor Ponta.

valer-marian-certificat-medical
Valer Marian pretinzând că este victima serviciilor secrete, care i-au îmbolnăvit creierul

Demersuri „jurnalistice” fără folos
Toate aceste demersuri „jurnalistice” ale fostului senator Marian, îndreptate împotriva DNA Oradea şi în special împotriva procurorului care i-a anchetat şi i-a trimis în judecată, nu i-au folosit absolut deloc lui Adrian Bota. Nici măcar memoriul depus în isntanţă de Csorsz Nicolae, care trebuia să „detoneze” DNA-ul, însă nici măcar n-a fâsâit. După cum a relatat portalul Opinie de Carei, în cursul zilei de ieri, poliţistul şpăgar Bota a fost condamnat definitiv de către magistraţii Curţii de Apel Oradea la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.
Se pare că demersurile de acest gen nu îi vor servi nici ex-senatorului Valer Marian în dosarul în care este acuzat de complicitate la şantaj în formă agravantă. Intrat pe rolul Tribunalului Satu Mare în luna februarie a anului trecut, dosarul a avut până acum 20 de termene, următorul fiind fixat pe data de 25 septembrie 2018. Într-un stat de drept, un inculpat trebuie să-şi dovedească nevinovăţia în sala de judecată, nu prin denunţuri, presiuni şi discreditări îndreptate împotriva anchetatorilor, a părţii vătămare sau a martorilor din dosar. Cu atât mai mult cu cât respectivul inculpat a ocupat timp de două mandate funcţia de senator al acestei ţări.
Szasz Lorand