În sala de conferințe a castelului Karolyi din municipiul Carei s-a desfășurat azi, 14 iunie 2018, conferința de deschidere a proiectului ROHU-103 „Protejarea comuna a valorilor naturale transfrontaliere Carei-Nyiradony “, finanţat din fondurile Programului INTERREG V-A România-Ungaria, se arată într-un material postat pe pagina de Facebook a administrației locale careiene.


Secretarul de stat al Guvernului Ungariei, Taso Laszlo, a arătat că, deși cooperarea dintre Carei și Nyiradony este mai veche, acesta este primul proiect transfrontalier depus împreună de cele două localități, exprimându-și convingerea că vor mai urma și altele.
Reprezentanta Biroului Proiecte, Programe de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Carei, Chiș Timea, a prezentat cele șase proiecte transfrontaliere implementate până în prezent de către administrația locală careiană.
Bochiș Diana, consilier al Biroului Proiecte, Programe de Dezvoltare Locală, a prezentat proiectul ROHU-103 „Protejarea comuna a valorilor naturale transfrontaliere Carei-Nyiradony“. Bugetul total al proiectului este de 665.714 euro, din care 320.000 revin părții careiene. Obiectivele proiectului sunt: plantări de arbori cu valoare dendrologică ridicată, specii indigene și exotice, realizarea de alei, plantări de iris în Parcul dendrologic din Carei, realizarea unor spații verzi cu aspect peisagistic deosebit (tunel de plante/flori), realizarea de rute tematice în parcul careian, amenajarea unei expoziții sezoniere de plante în aer liber pe timpul verii și instalarea unui patinoar mobil pe timp de iarnă, crearea unei rute tematice Iris, accesibile cu bicicleta, din Nyiradony până în Carei.
În continuare, Czirjak Eva a prezentat partea maghiară a proiectului: plantări de iris în pădurea Fenyi, dezvoltarea parcului conacului Gencsy și marcarea unui traseu pentru pietoni și bicicliști care să lege Nyiradony de Carei, prin punctul de trecere a frontierei Horea-Omboly.
Consilierul local Eva Mărginean a arătat că ar trebui începute demersurile pentru deschiderea permanentă a punctului de trecere Horea-Omboly, astfel încât ruta tematică care va fi marcată în cadrul proiectului să fie accesibilă publicului tot timpul săptămânii, nu doar în week-end.
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanţării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniţei şi care necesită o abordare comună, precum şi soluţii inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.